Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Španjolska
  • 05.08.2020. 18:00

Izgorjele trošne kolibe u kojima žive sezonski radnici, spavali ispred gradske vijećnice

Poznat po uzgoju jagoda, grad Lepe na jugu Španjolske opskrbljuje velik dio europskog tržišta ovim voćem. I ovdje radnici žive u kolibama bez vode, kućice su obložene drvenim paletama, plastičnim folijama i madracima.

Foto: Depositphotos/zenpix
  • 275
  • 121
  • 0

Jedan od stotine berača španjolskog voća koji su otpušteni nakon velikog broja slučajeva zaraze koronavirusom, Lamin Diakite, dva je tjedna spavao na ulici nakon što je u požaru izgorio kompleks koliba u kojem je boravio, piše euractiv.

Kako bi upozorili na neodrživu situaciju u kojoj se nalaze radnici migranti, ovaj mladić i deseci drugih afričkih radnika spavali su na madracima ispred gradske vijećnice u gradu Lepeu zahtijevajući osnovno pravo ljudi na stanovanje.

"Naše su kolibe izgorjele i ostavile nas više od 200 na ulici", rekao je Diakite te dodao kako to za vrijeme pandemije predstavlja dodatan rizik za njih, ali i ostatak stanovništva.

Loši uvjeti radnika šire rizik od pandemije

Poznat po uzgoju jagoda, grad Lepe na jugu Španjolske opskrbljuje velik dio europskog tržišta ovim voćem. I ovdje, kao i u ostalim poljoprivrednim područjima radnici žive u kolibama bez vode, kućice su obložene drvenim paletama, plastičnim folijama i madracima, a k tome ih plaćaju oko 250 eura.

Unatoč lošim higijenskim uvjetima i nemogućnosti pridržavanju socijalne udaljenosti, u kampovima nisu provedeni ni testovi na Covid-19. Ipak, mnogi radnici su nastavili raditi u drugim područjima Španjolske, poput Lerida na sjeveroistoku gdje su regionalne vlasti u srpnju ponovo uspostavile dvotjednu karantenu nakon pojave novog izvora epidemije koji je povezan sa sezonskim radnicima.

Radnici migranti rade za minimalac i žive u nehumanim uvjetima

"Vrlo je vjerojatno da će se i dalje pojaviti zaraze povezane s radnicima", upozorio je ovog tjedna koordinator za krizna stanja ministarstva zdravlja, Fernando Simon.

Trenutno su drastične mjere poduzele samo sjeverne regija La Rioja, obećavajući da će testirati sve sezonske radnike bez obzira imaju li ugovor ili ne.

Sumnjaju da su im požari podmetnuti

Sredinom srpnja tri su smještaja oko Lepe gorjela u nizu požara koji su započeli neposredno nakon završetka sezone branja jagoda, malina i borovnica. "Bila je to luda noć", prisjeća se Ismail Fall, 30-godišnji muškarac iz Senegala koji je požar pokušao ugasiti vodom i pijeskom, a kaže kako sumnja da je požar podmetnut.

Kada je riječ o pronalasku rješenja, ni država ni lokalne vlasti nisu spremne preuzeti odgovornost. "Migranti su problem vlade, a ne gradskih vijećnica. Ne možemo mi utjecati na njihovu situaciji", izjavio je Manuel Mora, gradonačelnik Lucena del Puerto, gdje je izgorio još jedan kamp u kojem su smješteni radnici migranti.

"Prije berbe trebali su napraviti test na Covid-19, ali to poljoprivrednike košta puno pa bi vlada trebala pomoći", rekao je Juan Jose Alvarez Alcalde, voditelj sindikata poljoprivrednika ASAJA.

Planiraju izgradnju smještaja za radnike?

U području Lepe uspostavljeni su hitni odjeli, a UN-ov stručnjak za siromaštvo i ljudska prava Olivier De Schutter pozvao je lokalne vlasti da hitno okončaju situaciju degradacije u kojoj žive sezonski poljoprivredni radnici.

Prisiljene brati jagode u katastrofalnim uvjetima jer su pogrešno informirane?

Gradska vijećnica je predložila da vojska postavi kamp na industrijskom zemljištu, ali vojska je to odbila zbog ekstremnih ljetnih vrućina. "Treba nam mreža smještaja u svim poljoprivrednim zajednicama", kaže Jesus Toronjo, zamjenik pročelnika gradskog vijeća Lepe.

Svako rješenje zahtijevalo bi suradnju lokalnih vlasti uz podršku regionalne ili središnje vlasti, ali to ne izgleda obećavajuće s obzirom na borbu za vlast.

"Svi samo žele prebaciti odgovornost na drugoga", zaključio je Antonio Abad koji vodi nevladinu organizaciju ASISTI koja pomaže migrantima.


Tagovi

Radnici migranti Španjolska Prosvjednici Loši uvjeti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo