Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fobro Mobile
  • 31.05.2018. 15:00

Iz Maglaja u Europu - izvezen prvi BiH traktor s Kubotinim motorom i švicarskom hidraulikom

Riječ je o modelu Fobro Mobile koji je pogodan za obradu zemljišta frezanjem, oranje, čišćenje usjeva, obradu vinograda, malinjaka i slično.

Foto: YouTube/Screenshoot
  • 5.552
  • 395
  • 0

Iz Maglaja u Europu izvezen je prvi traktor koji je u potpunosti proizveden u Bosni i Hercegovini. Radi se o traktoru firme Baertschi-Fobro d.o.o. Maglaj koja se bavi proizvodnjom ratarskih strojeva i priključaka. Naime, kompanija Baertschi ima tradiciju dugu preko 130 godina, a prošle je godine svoje pogone iz Švicarske i Njemačke preselila u BiH. 

Riječ je o modelu Fobro Mobile koji je pogodan za obradu zemljišta frezanjem, oranje, čišćenje usjeva, obradu vinograda, malinjaka i slično. Traktor je opremljen upravljačkim sustavom Joystick i volanom. Ovaj suvremeni model traktora na europskom tržištu dostiže cijenu od 55.000 eura. Već sljedeća tjedna još dva traktora odlaze svojim novim vlasnicima u Njemačkoj i Švicarskoj.

Ima Kubotin motor 

Iako su bh. kompanije i dosad radile na sklapanju poljoprivrednih mašina, ovo je prvi put da je jedna takva u potpunosti nastala u toj zemlji. 

"Radi se o traktoru Fobro Mobile koji je proizveden u Maglaju. Osim japanskog motora Kubota i hidraulike koja je stigla iz Švicarske, sve ostale komponente proizvedene su u Maglaju, a ovdje je završena i kompletna konstrukcija stroja", kazao je Jasmin Hrnjičić, direktor maglajske firme, za Biznis info

Traktor je pogodan za obradu zemljišta i čišćenje usjeva, ali i za rad u vinogradima, malinjacima i sl. Model ima suvremeni upravljački sistem, osigurava lagan rad i visoku razinu preciznosti. Naredni modeli koje će Baertschi-FOBRO proizvesti, kažu, bit će još i napredniji.

Moderniji sljedeći model

"Već sljedećih mjeseci značajno ćemo unaprijediti proizvodnju. Naš sljedeći model imat će integriran i GPS sistem", kazao je Hrnjičić.

Ova švicarska kompanija prošle godine kompletnu proizvodnju iz Švicarske i Njemačke preselila je u Maglaj gdje je osnovala firmu koja trenutno zapošljava 13 radnika. No već sljedeće godine bit će ih i više. "Planiramo nova zapošljavanja. Plan nam je da već od siječnja trenutni broj povećavamo tako da ćemo u toku sljedeće godine ovdje imati 29 radnika", kaže Hrnjičić.

Inače, priča o kompaniji počela je još 1883. godine. Obitelj Baertschi otvorila je tada u Ufhusenu kod Lucerna kovačku radnju, a u desetljećima nakon toga postala je lider na tržištu u Švicarskoj. Postali su naročito poznati po proizvodnji traktora za Ford i po europskim patentima za upotrebu u poljoprivredi.

Podsjetimo, sve su popularniji manji traktori koji zadovoljavaju potrebe poljoprivrednih gospodarstva, tim više što se već neko vrijeme govori o zabrani proizvodnje masivnih, velikih traktora koji prema navodima istraživača oštećuju zemljište. 

Jedan od manjih traktora je i Tilmor koji će se na tržištu pojaviti nagodinu, a prvenstveno će ga koristiti ekološki proizvođači. 

Manji, sporiji i bolji - traktor budućnosti koji dolazi iz prošlosti

Pogledajte kako u svom prirodnom okruženju izgleda, primjerice, model Fobro Mobil D46. 

 


Tagovi

Fobro Mobile Baertschi Maglaj BiH traktor Izvoz Fobro Jasmin Hrnjičić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije