Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 03.11.2020. 07:30

Italija: Od pada prodaje do oporavka tržišta poljoprivredne mehanizacije

FederUnacoma izvještava da talijansko tržište poljoprivrednih strojeva od rujna šalje pozitivne signale i ima šanse za oporavak od pada prodaje uzrokovane pandemijom.

Foto: Depositphotos/Veremeev
  • 268
  • 348
  • 0

Prv put od početka ove pandemijske godine, talijansko tržište poljoprivrednih strojeva je u rujnu pokazalo pozitivne signale. Podatke je prikupilo njihovo udruženje proizvođača, FederUnacoma na temelju registriranih vozila pri Ministarstvu prometa. Naime, podaci ukazuju na porast prodaje za sve glavne tipove strojeva tijekom navedenog mjeseca, stoji u priopćenju.

U rujnu prodano 260 traktora više

Sektor prodaje traktora zabilježio je rast od čak 20,7% u odnosu na rujan prošle godine. Povećanje bilježi 260 jedinica više, odnosno 1.512 registriranih strojeva u odnosu na 1.252 u prethodnoj godini.

Prodaja rabljene mehanizacije preko internetske platforme - u Njemačkoj zaživjela E-Farma

Unatoč porastu u rujnu, ukupni saldo za ova vozila u prvih devet mjeseci godine i dalje je negativan, a iznosi 11,8% manje u odnosu na 2019., i to zbog deficita kada ih se manje registriralo zbog prekida poslovanja na početku pandemije. Naime, u prvih šest mjeseci Europsko udruženje proizvođača poljoprivrednih strojeva (CEMA) zabilježilo je pad od oko 18%. Prema proljetnim procjenama Unacome, posljednji kvartal godine mogao bi se poboljšati uz daljnji oporavak prodaje.

U nedavnom istraživanju koje je provela CEMA, Italija je bila jedna od europskih zemalja s najvećim mogućnostima za oporavak u sektoru poljoprivredne mehanizacije. Procjene FederUnacoma procjenjuju očekivani pad prodaje traktora za oko 9% do kraja godine.

Veća prodaja i traktora s utovarivačem

Na porast će utjecati i porast prodaje traktora s utovarivačem. Naime, 56 takvih je registrirano u rujnu u odnosu na 40 u istom razdoblju 2019. godine, čime je ukupan broj vozila za prvih devet mjeseci bio 418 s deficitom od samo 9 jedinica u odnosu na isto razdoblje lani.

Domaći poljoprivrednici kupuju nove traktore sa zapada, ali zato rabljene traže na istoku?

Ovaj porast u rujnu uglavnom nadoknađuje smanjenje uzrokovano lockdownom na početku godine. Teleskopski utovarivači slijede sličan trend, a registrirano ih je 88 u odnosu na 65 u istom razdoblju prošle godine. To čini ukupno 645 jedinica godišnje te pad od 4,8% u odnosu na prošlu godinu. I u ovom slučaju trend pokazuje djelomični oporavak od gubitka prodaje u tjednima u kojima je obustavljena proizvodnja i poslovanje.

Podsjećamo, u nedavnom izvješću CEMA-e u prvih je šest mjeseci ove godine na europskom tržištu registrirano oko 89.105 traktora. Vodeća tržišta u Europi i dalje ostaju Njemačka i Francuska. Međutim, i ondje je zabilježen manji broj prodanih traktora. U Njemačkoj se bilježi pad od 2,75% u usporedbi s prvih šest mjeseci 2019. godine, a Francuska s čak 18,81%.

Pala prodaja poljoprivredne mehanizacije - ima i izuzetaka

Drastičan gubitak od 25,62% utvrđen je u Španjolskoj, ali i Velikoj Britaniji od 25.21%. Jedino je iznimka bila Danska, gdje ih je prodano 17,5% više.


Tagovi

Italija Prodaja Poljoprivredna mehanizacija Tržište strojeva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.