Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tihomir Jakovina
  • 25.10.2015. 15:00

Isplate poticaja kreću sljedeći tjedan

Otvarajući dvadesetu izložbu jabuka, voćnih prerađevina i meda "Dani jabuka Požega 2015", ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je početak isplate prvog dijela izravnih plaćanja u poljoprivredi za ovu godinu.

  • 6.106
  • 844
  • 0

"Riječ je oko 750 milijuna kuna potpore Europske unije", bile su riječi ministra poljoprivrede na Danima jabuka u Požegi. Rekao je da isplate kreću za par dana i da poljoprivrednici idući tjedan pogledaju svoje račune na koje će biti isplaćeni avansi.

Spomenuo je i nekoliko mjera kojima se pomaže hrvatskim proizvođačima jabuka, godinu dana nakon uvođenja ruskog embarga na uvoz hrane iz EU-a. Zbog ruskog embarga na uvoz hrane iz Europske unije proizvođači jabuka i mandarina ponovno mogu računati na potporu, odnosno na otkup dijela uroda koji će, kao i prošli put, biti doniran raznim ustanovama, poput škola ili institucija iz sustava socijalne skrbi. A lani su upravo proizvođači jabuka gotovo u cijelosti iskoristili tu kvotu.

Nedostaju smeštajni kapaciteti i preradbeni pogoni

Tvrdi da je jedan od dobrih modela Shema školskog voća Jedem voće, mislim zdravo! za učenike u osnovnim školama kroz koju im je osiguran jedan dodatni obrok tjedno zdravog voća i povrća. "S jedne strane da mijenjamo navike i da naviknemo jesti hrvatsko voće i da otvorimo mogućnost i voćarima da plasiraju svoje proizvode".

Istaknuo je da je proizvodnja jabuka u Republici Hrvatskoj negdje oko 100 tisuća tona. Nažalost, nedostaju nam smješteni kapaciteti: moderne hladnjače, sortirnice, pogoni za preradu. "Donijeli smo Program ruralnog razvoja, najvažnije strateški dokument Republike Hrvatske je napravljen, godišnje je na raspolaganju 333 milijuna eura, dajte projekte", pozvao je ministar Jakovina voćare da proširuju, moderniziraju i povećavaju proizvodnju i svježeg voća i prerađevina.

Iduće godine smanjenje PDV-a

Hrvatska ima bogomdanu prirodu, vrijedne ljude, sada imamo i pristup velikim sredstvima iz fondova Europske unije koja bi trebalo što bolje iskoristiti i u voćarstvu.

"Pripremljena je izmjena i dopuna Zakona o PDV-u, jedan dobar set poljoprivrednih proizvoda koje osim slatkovodne i morske ribe, osim meda i jaja, uključuje i jedan cijeli set voća i povrća, tako da idemo sa snižavanjem PDV-a. Taj zakon će biti na snazi od 1. siječnja iduće godine", rekao je u Požegi ministar Jakovina.

A što o sadašnjim teškim uvjetima proizvodnje zbog loših klimatskih uvjeta posljednjih godina kažu proizvođači Požeške kotline, kako su zadovoljni ovogodišnjim urodom i kvalitetom jabuka, mogu li ih prodati i po kojima cijenama, što ih najviše muči i što misle o mjerama o kojima je govorio ministar Jakovina, opširnije u sljedećoj reportaži o Danima jabuka.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Isplate kreću Avansi Jabuka Uvoz hrane Shema školskog voća Hladnjače Program ruralnog razvoja Požegi Ministar Jakovina.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]