Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 28.06.2022. 15:25
  • Brodsko-posavska, Vrpolje

Iskrenje iz kombajna uzrokovalo požar - izgorjelo 14 hektara ječma?

Policija upozorava kako je u prvih pet mjeseci ove godine evidentirano 67 posto požara više nego u istom razdoblju lani.

Foto: Depositphotos/Stockr (ilustracija)
  • 9.542
  • 487
  • 0

Na poljoprivrednoj površini, u blizini Vrpolja, jučer (27. lipnja), oko 14 sati, za vrijeme dok je 47-godišnjak kombajnom vršio žito, došlo je do požara, koji je uzrokovalo iskrenje iz kombajna, objavila je Policijska uprava brodsko-posavska.

"Pritom je opožareno oko 7 hektara ovršenog i oko 7 hektara neovršenog žita", stoji u njihovoj objavi u kojoj ne navode je li riječ o pšenici ili ječmu odnosno koje "žito" je izgorjelo. Kako napominju, ozlijeđenih nije bilo.

Vatrenu stihiju su ugasili pripadnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava Vrpolje i Čajkovci, a policijski službenici nisu utvrdili elemente kaznenog djela, te je o događaju obaviješteno Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu.

Prije rada sa strojevima poduzmite propisane mjere

"Na području u nadležnosti rada policijske uprave, u pet mjeseci 2022. godine, evidentirana su 72 požara od kojih 30 na otvorenom prostoru, 28 na građevinskim objektima i 14 na prometnim sredstvima, što je za 67,4 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine", napominju iz policije.

Naime, topli dani i vrlo visoke temperature značajno doprinose ovakvim negativnim statističkim pokazateljima, posebice na otvorenim prostorima. "Pozivamo građane da prije rada sa radnim strojevima na otvorenim prostorima poduzmu propisane sigurnosne mjere, provjere ispravnost električnih instalacija, odnosno radne strojeve podvrgnu odgovarajućim tehničkim pregledima", upozorili su.

Podsjetili su građene da poštuju odluke lokalne samouprave vezano uz obavljanje radova i spaljivanja trave, korova i slično na otvorenim prostorima, te tako savjesnim ponašanjem izbjegnu nastanak velike materijalne štete, teže posljedice ili tragedije.

Kazna do 150 tisuća kuna

"Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja ga izazove propisana je novčana kazna od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana", navode u objavi dodavši da je njime propisano da će osoba koja ga izazove iz nehaja, što je najčešći slučaj kod onih otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2 do 15 tisuća kuna.

"Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1.000 do 15 tisuća kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o njemu", napomenuli su iz policije.

Kako navode, nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Pridržavajte se pravila

"Pozivamo građane da obrate pozornost na pojave nastanka požara u njihovoj okolini, te osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, a svoja saznanja odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve 112, jer savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu smanjujemo mogućnost izbijanja onih većih s tragičnim posljedicama", ističu.

Za kraj, apeliraju na ­­­­­­­­sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju ju upaljenu bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš. "Vaša mala nepažnja može imati velike posljedice!", poručuju iz policije.

Kako je to izgledalo, objavilo je na Facebooku i DVD Vrpolje


Tagovi

Požar Iskrenje kombajna Izgorilo žito Policija Apel


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]