Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stambena kriza
  • 07.10.2022. 15:00

Irska daje potpore za obnovu napuštenih nekretnina

Da bi ušle u ovu shemu potpora, nekretnine moraju biti izgrađene prije 1993. i prazne više od dvije godine

Foto: Depositphotos/igabriela
  • 216
  • 68
  • 0

Irska vlada je najavila potporu građanima za obnovu napuštenih nekretnina diljem zemlje. Za tu je svrhu osigurala fond od 50 milijuna eura, a iznos po nekretnini ide od 30.000 do 50.000 eura za kuće koje će vlasnicima biti glavno prebivalište, jednostavnije rečeno, dom korisnika potpore.

Smatra se da je takvih stambenih jedinica više od 57 tisuća. 

Izgrađene prije 1993. 

Potpora se prvenstveno odnosi na iznos od 30.000 eura bespovratnih sredstava. No, ako se očekuju i veći troškovi obnove, koji će premašiti prvotni iznos, bit će odobreno još 20.000 eura. U tom će slučaju podnositelj morati potvrditi da je nekretnina zaista zapuštena i opasna po sigurnost ljudi. To će, naravno, morati dokazati stručna osoba. 

Potpore se također mogu kombinirati s onima Uprave za održivu energiju Irske Better Energy Home Scheme, koje potencijalno nude dodatnih 26.750 eura, piše Irish Times

Da bi ušle u ovu shemu potpora, nekretnine moraju biti izgrađene prije 1993. i prazne više od dvije godine. Prijave za bespovratna sredstva nadzirat će lokalne vlasti.

Pravilo od 400 stanovnika

Ono što u Irskoj smatraju nepravednim je pravilo da nekretnine koje ispunjavaju uvjete moraju biti u gradovima i selima s populacijom od više od 400 osoba. Naime, puno je onih koji bi željeli iskoristiti ova sredstva, ali se ne uklapaju u okvire, piše Thats Farming

"Mnogi ljudi, koji žele renovirati postojeće domove, ne mogu pristupiti shemi samo zbog ovog pravila", izjavila je glasnogovornica Sinn Féina za ruralni razvoj, Claire Kerrane koja od vlasti traži da bude fleksibilnija. 

Uveli i porez na prazne nekretnine

Zanimljiva informacija je i ta da je irska vlada u svoj proračun uvela novi porez na prazne nekretnine, a kao odgovor na stambenu krizu u toj zemlji.  

Primjenjivat će se na one koje su zauzete manje od 30 dana u razdoblju od 12 mjeseci. Cilj je potaknuti vlasnike da ih iznajmljuju ili prodaju. 

Obzirom na broj praznih i zapuštenih nekretnina u našoj državi, i mi smo više nego zreli za ovakve mjere. Ako može Irska, zašto se ovakva praksa ne bi mogla provesti i kod nas? 


Tagovi

Stambena kriza Irska Potpore Napuštene nekretnine Claire Kerrane


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.