Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena plina
  • 19.08.2022. 15:00

Ipak neće doći do divljanja cijena ruskog plina?

Daljnji rast već kritično visokih cijena plina za europsku industriju mogao bi dovesti do pada potrošnje

Foto: Depositphotos/wasja
  • 476
  • 66
  • 0

Isporuke plina iz ruskih plinovoda Europi mogle bi doseći novu povijesno najnižu razinu u kolovozu, navodi se u izvješću Centra za energetski razvoj, prenosi agencija Tass.

Navode kako bi do kraja godine proizvodnja ruskog Gazproma mogla pasti ispod 400 milijardi kubičnih metara. Njihova isporuka Europi iznosila je u srpnju oko 3,5 milijardi m3 što je pad od 25 posto u odnosu na lipanj, dok su cijene u sedmom mjesecu porasle 60 posto, u odnosu na šesti. 

Najavili veliki rast 

Početkom ovoga tjedna Gazprom je objavio da ne isključuju mogućnost da bi cijene u Europi ove zime mogle porasti iznad rekordne brojke od 4.000 dolara za 1.000 kubičnih metara. Argument za ovaj rast pronašli su u cijenama plina na europskom tržištu koje su dosegle 2.500 dolara za 1.000 m3. "Prema  procjenama, ako se taj trend nastavi, cijene će ove zime premašiti 4.000 dolara za 1.000 kubičnih metara", najavili su. 

Naime, Gazprom je od početka godine smanjio proizvodnju za 13,2 posto, a izvoz za trećinu. Od siječnja do sredine kolovoza proizveli su 274,8 milijardi, a izvezli 78,5 milijardi kubičnih metara plina.

Rast cijena - pad potrošnje

Kako bi nadoknadili pad opskrbe Sjevernim tokom, cijena bi trebala porasti za oko 25 posto u kolovozu. No, stručnjaci Centra smatraju da je takvo povećanje malo vjerojatno jer su trenutačne već kritično visoke za europsku industriju, a daljni bi rast, posljedično, samo doveo do pada potrošnje u EU.

Istodobno, komentiraju da smanjenje isporuke Sjevernim tokom na oko 33 milijuna kubičnih metara dnevno nije rezultiralo padom stope punjenja podzemnih skladišta plina. Tako će primjerice Njemačka već ovog mjeseca moći postići svoj cilj opskrbe za 95 posto prije sezone grijanja, u slučaju da se zadrži trenutna stopa popunjenosti.


Tagovi

Cijena plina Gazprom Isporuka plina Pad potrošnje Ruski plin


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.