Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invanzivne vrste
  • 17.02.2020. 07:30

Invanzivni nametnik: plošnjak Obama nungara širi se poljima Europe

Zlatno smeđe je boje, brzo se razmnožava, a može narasti i do 10 cm. Iako se svakom neupućenom ovaj plošnjak može učiniti na prvi pogled bezazlenim, on to nije, ni u kojem slučaju. Vrlo je štetan i predstavlja opasnost za domaće vrste kopnenih puževa i gujavica koji su njegova glavna hrana.

Foto: WikimediaCommons/Piterkeo
  • 1.331
  • 228
  • 0

Francuski tim na čelu sa znanstvenikom Jean-Lou Justine s Instituta za sistematiku, evoluciju, bioraznolikost istražuje prisutnost nametnika na biljkama nazvanog Obama nungara. Još uvijek se ne zna odakle i na koji način se nametnik pojavio, ali Justine smatra kako je kao i sve ostale vrste unesen međunarodnom trgovinom biljaka. Zabrinutost je izazvao i podatak koji pokazuje da je ova vrsta trenutno prisutna u 75% područja Francuske, piše mercopress .

Ova je vrsta plošnjaka prvi put otkrivena 2008. godine na otoku Guernsey, jednom od Kanalskih otoka, odakle se dalje proširio u Španjolsku, Italiju i Veliku Britaniju, ali je tek 2015. godine opisan kao nova strana vrsta u Europi.

Može narasti do 7 cm i nanijeti ozbiljne štete domaćim biljkama

Obama nungara pripada koljenu Platyhelminthes, ime je dobio od domorodačkog brazilskog plemena, a znači Ravan kao list. Zlatno smeđe je boje, brzo se razmnožava, a može narasti i do 10 cm. Iako se svakom neupućenom ovaj plošnjak može učiniti na prvi pogled bezazlenim, on to nije, ni u kojem slučaju. Vrlo je štetan i predstavlja opasnost za domaće vrste kopnenih puževa i gujavica koji su njegova glavna hrana.

Japanski dvornik: Invazivna vrsta koja uništava asfalt i kuće

Prema provedenoj molekularnoj studiji, otkriveno je da Obama nungara ima tri vrste: dvije koje potječu iz Argentine i jedna iz Brazila.

U Veliku Britaniju uvezen s lončanicama 

U Velikoj Britaniji pristutnost ovog štetnika uočena je 2016. godine. Dokazano je da je iz Nizozemske uvezen s lončanicama jedne popularne zimzelene trajnice koja se prodaje i u Hrvatskoj, a naziva se koraljni zvončić ili hojhera. Ova ukrasna zimzelena biljka uvezena je iz Brazila u Nizozemsku, a iz Nizozemske u britanski vrtni centar (Oxfordshire).

Stručnjaci iz područja zaštite okoliša i prirode ističu kako se ovime jasno dokazuje izravna povezanost nekontrolirane virtualne trgovine lončanica i širenja invazivnih stranih vrsta. Brojni biolozi su zabrinuti jer se u Velikoj Britaniji udomaćuju sve više stranih vrsta plošnjaka, ponajviše iz Novog Zelanda i Australije, a vlasti po tom pitanju ne poduzimaju baš puno.

U Europi je zabilježeno više od 12.000 stranih invanzivnih vrsta

U Europu je uvezeno oko 18 vrsta plošnjaka, a među njima je i vrsta iz Nove Gvineje, jedna od 100 najgorih, najopasnijih invazivnih stranih vrsta u svijetu, piše theguardian.

Štetnici i biljne bolesti krivci za gubitak 40% poljoprivrednih usjeva u svijetu

Matt Shardlow, direktor Britanskog društva za zaštitu beskralježnjaka BugLife upozorava kako se uvozom ukrasnog bilja u lončanicama uvozi i golem broj štetnih i nepoželjnih stranih vrsta. "Naša biosigurnost je u opasnosti, vrijeme je da vlada preuzme nadzor nad ovim problemom prije nego što stvari izmaknu kontroli", zaključio je Shardlow.


Tagovi

Obama nungara Invanzivne vrste Francuska Velika Britanija Brazil Lončanice Uvoz


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]