Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna plaćanja
  • 16.05.2014. 15:30

Interes poljoprivrednika najveći za izravne potpore

Na jučerašnji dan poljoprivrednici su Agenciji za plaćanja u poljoprivredi podnijeli ukupno 92.279 zahtjeva za izravnu potporu za 2014. godinu.

Foto: depositphotos.com
  • 594
  • 67
  • 0

Od prošle godine Zajednička poljoprivredna politika Europske unije (ZPP EU) zamijenila je dotadašnji nacionalni sustav potpora u poljoprivredi u Hrvatskoj. Preuzeto je zakonodavstvo EU u svim područjima poljoprivredne politike, od proizvodnih standarda, potpore proizvodnji, mjera za regulaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda pa do mjera potpora ruralnom razvoju. ZPP EU temelji se na 2 stupa - I. stup sadrži mjere tržišne politike i izravne potpore, a financira se iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, a II. stup namijenjen je projektima za ruralni razvoj koje financira Europski fond za ruralni razvoj. Novac iz ova dva fonda zauzima 40 posto ukupnog godišnjeg proračuna EU.

Poljoprivrednici su najviše zainteresirani za sredstva iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi kojim se financiraju izravne potpore, a kojima je cilj osiguranje stabilnog dohotka poljoprivrednim proizvođačima. Da bi ostvarili izravne potpore, poljoprivrednici svake godine podnose zahtjeve u razdoblju od 1. ožujka do 15. svibnja Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, koja potom kroz Integrirani administrativni i kontrolni sustav (IAKS) - unakrsnom provjerom u različitim registrima - provjerava udovoljavaju li njihovi zahtjevi propisanim uvjetima, kako bi u konačnici poljoprivrednicima isplatila odobreni novac.

Tako je za izravnu potporu poljoprivrednicima za 2013. godinu iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi Agencija isplatila 710 milijuna kuna. U Jedinstvenom zahtjevu za izravnu potporu za 2014. godinu, čiji je rok za podnošenje završio jučer (15.5.2014.), poljoprivrednici su zatražili potporu za Regionalno plaćanje (oranice, višegodišni nasadi, livade i pašnjaci) za premije (krave dojilje, ovce i koze) te za posebno osjetljive sektore čiju proizvodnju država dodatno stimulira (šećerna repa, maslinovo ulje, duhan, mliječne krave i rasplodne krmače).

Podneseno 92.279 zahtjeva za izravnu potporu za 2014. godinu

Za unapređenje kvalitete mlijeka, goveđeg mesa, janjećeg i jarećeg mesa poljoprivrednici su zatražili specifičnu potporu. Dodatnu su potporu zatražili i za ekološku i integriranu proizvodnju, zatim izvorne i zaštićene pasmine i kultivare poljoprivrednog bilja, a posebna sredstva mogli su zatražiti poljoprivrednici čija se proizvodnja odvija u područjima s težim uvjetima gospodarenja. Zahtjevi su se popunjavali pomoću elektronske aplikacije Agronet, a podnosili „papirnato“ osobno ili poštom u regionalne urede Agencije za plaćanja u 21 županiji.

Na jučerašnji dan poljoprivrednici su Agenciji za plaćanja u poljoprivredi podnijeli ukupno 92.279 zahtjeva za izravnu potporu za 2014. godinu. U sljedećih nekoliko dana nastavit će se zaprimanje zahtjeva obzirom da osim osnovnog roka (15.5.) postoje i dodatni rokovi. Naime, svi poljoprivrednici imaju mogućnost izmjene i dopune podnesenog zahtjeva za poljoprivredne parcele do 31. svibnja 2014. bez smanjenja visine plaćanja za zakašnjenje. Jedinstveni zahtjev poljoprivrednici mogu podnijeti i nakon 15. svibnja 2014., i to najkasnije do 9. lipnja 2014. godine, ali uz umanjenje iznosa potpore za svaki dan kašnjenja (nakon osnovnog roka).

Foto: depositphotos.com


Tagovi

ZPP Izravna plaćanja Projekti za ruralni razvoj Tržišna politika IAKS Zahtjev Poljoprivredna politika Fondovi EAFRD Regionalno plaćanje Teži uvjeti gospodarenja Specifična potpora


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]