Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritechnica 2022
  • 27.12.2021. 07:30

Inteligentna motika kontrolira korov u ekološkoj poljoprivredi

Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji koja povezuje postavljene kamere i traktor, stroj se s najvećom preciznošću vodi duž redova, a može obraditi hektar u sat vremena. 

Foto: YouTube/Printscreen
  • 389
  • 92
  • 0

Inteligentna motika je novi tip stroja koju predstavlja Photoheyler, a razvili su je mladi njemački inovatori Stefan Heinrich i Thomas Stangl koji su za svoj izum dobili srebrnu nagradu Agritechnica.

Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji koja povezuje postavljene kamere i traktor, stroj se s najvećom preciznošću vodi duž redova, a može obraditi hektar u sat vremena. 

Prednost mu je što je ručni rad sveden na minimum uz istovremeno poboljšanje mehaničke kontrole korova u ekološkim usjevima.

U ovoj vrsti poljoprivrede, koja se sve više promovira, od izuzetne je važnosti kontrola korova, posebice u početnim fazama uzgoja biljaka. Veliki dio vremena i radne snage se trošio na okopavanje usjeva. Tehnologije koje su trenutno dostupne nisu zadovoljavale svojim radom i preciznošću, a kako ističu inovatori, ovaj koncept objedinjuje nekoliko noviteta. 

Kamere precizno bilježe usjeve, a uz pomoć senzora upravlja se kotačima u skladu s kretanjem traktora. To omogućava preciznu manipulaciju traktorom i strojem duž redova. Uz pomoć hidrauličnih cilindara rukovodi se kotačima stroja koji su sinkronizirani s cilindrima traktora, odnosno prate ih.

Kamere povezane s rotacijskim motičicama

Sustav rotacijskih motičica ima usklađen rad s kamerama koje se nalaze s prednje strane, a sa zadnje je postavljena kamera koja omogućava lakšu vožnju traktora.

Rotacijske motičice uklanjaju korovske biljke unutar reda pod kutom od 90º u odnosu na uzgajane. Tako se uklonjeni korov iz redova smješta u međuredni razmak.

Ovaj mladi tim planira u budućnosti nadograditi stroj i omogućiti primjenu spot prskanja pesticida, dakle direktno na neželjenu biljku, čime bi se oni dozirali precizno uz istovremenu uštedu.

Kako izgleda ova motika u radu, pogledajte u videu: 


Tagovi

Inteligentna motika Agritechnica Ekološka poljoprivreda Photoheyler Stefan Heinrich Thomas Stangl


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]