Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o sjemenu
  • 05.02.2021. 15:10

Inicijativa Sjeme je naše ljudsko pravo: I dalje nemamo odgovore na pitanja o zakonu

Podrške Zakonu o sjemenu stižu od raznih institucija, u njima nažalost ne vidimo konkretne argumente i odgovore na ono što od samog početka upozoravamo, navode iz Inicijative.

Foto: Lucija Bencarić
  • 187
  • 109
  • 0

"Iako stižu podrške zakonu od raznih institucija, u njima nažalost ne vidimo konkretne argumente i odgovore na ono što od samog početka upozoravamo - prijedlog zakona s člankom 16.1 krši ljudsko pravo na sjeme koje je osigurano Međunarodnim ugovorom o zaštiti biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu“, reagirali su iz Inicijative "Sjeme je naše ljudsko pravo".

Od toga, navode, Zakonom o sjemenu nisu izuzeti mali proizvođači, jedino ekološki i oni koji uzgajaju autohtone sorte uz uvjet da ih moraju upisati na sortnu listu. Svako nepotrebno administriranje, poput obaveze da se sjeme koje je zabranjeno stavljati na tržište mora upisati na sortnu listu inače namijenjenu isključivo popisivanju sorata za tržište, nema uporišta u međunarodnim normama i predstavlja dodatna ograničenja, naglašavaju.

Brojne nepravilnosti u Nacrtu

Proučavajući postupak donošenja, otkrili su, navode, razne proceduralne propuste u pripremi nacrta i prijedloga zakona i kršenje međunarodnih normi, zbog čega taj prijedlog nikada nije smio niti doći u saborsku proceduru.

"Javno savjetovanje trajalo je samo 15, a ne propisanih 30 dana. Uvođenje pojma “sjeme s obiteljskog gospodarstva” kao ono koje je zabranjeno stavljati na tržište i uzgaja ga se isključivo za vlastite potrebe predstavlja značajno odstupanje od temeljnih ciljeva EU direktiva s kojima se navodno usklađuje“, nabrajaju.

Također, ističu, obrazac prethodne procjene učinka propisa nije naveo nikakve dokaze, argumente, analize, niti bilo kakve mjerljive pokazatelje učinka, a zanemaruje činjenicu da uvođenje tog pojma izravno utječe na 57.330 proizvođača povrća i krumpira te 155.403 ratara te na ostale sektore.

Podsjećamo, podršku Zakonu dali su stručnjaci s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, Hrvatsko agronomsko društvo, Društvo agronoma Osijek, Udruga Hrvatsko sjeme.

"Zanimljivo je da je podršku prijedlogu Zakona dao i FAZOS, čiji je zaposlenik Krunoslav Karalić, pomoćnik ministrice koji izdašno brani ovaj prijedlog Zakona u medijima", stoji u priopćenju koje ispred Inicijative potpisuju Sunčana Pešak, tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača i Silvija Kolar Fodor, predsjednica udruge Biovrt.

Peticiju potpisalo oko 30.000 građana

Slučajno ili ne, dodaju, udruzi Biovrt, jednom od pokretača Inicijative, počele su se dan za danom redati razne inspekcije – tržna, poljoprivredna, fitosanitarna, a iz Inicijative se pitaju hoće li ih biti još.

"Kome je u interesu diskreditirati i ušutkati ne samo nas, nego i tisuće ljudi koji su nas podržali, te i dalje “gurati” zakon koji ne bi nikako smio biti u proceduri radi proceduralnih grešaka i kršenja međunarodnih normi  to procijenite sami. Nas ovo samo dodatno zabrinjava te još odlučnije poručujemo: #nedamosjeme!", stoji u priopćenju.

Inače, ovu inicijativu čine udruge poljoprivrednika i podržavatelja s više od 25.000 članova među kojima je Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga Biovrt te Udruga OPg-a Hrvatske Život, a do sada ju je peticijom poduprlo i preko 29.500 građana


Tagovi

Zakon o sjemenu Inicijativa Nepravilnosti Peticija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]