Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Indijski prosvjedi
  • 20.11.2021. 18:00
  • Indija

Indijski prosvjedi urodili plodom, ali se farmeri još ne miču s ulica

Nakon više od godinu dana, indijski premijer Narendra Modi najavio je ukidanje tri kontroverzna zakona o poljoprivredi.

Foto: Facebook/Mohammed Feroz Khan
  • 236
  • 49
  • 0

Indijski premijer Narendra Modi najavio je u petak, u obraćanju naciji da će ukinuti tri kontroverzna zakona o poljoprivredi. Protiv njih su farmeri na sjeveru Indije prosvjedovali više od godinu dana. 

"Odlučili smo povući sva tri zakona o poljoprivredi. Ustavni proces za njihovo ukidanje ćemo započeti na sjednici parlamenta koja počinje krajem ovog mjeseca", napisao je Modi u tweetu. Također, pozvao je prosvjednike da se "sada vrate svojoj kući, najmilijima, farmama i obitelji". 

Na mjestu prosvjeda, dopisnik za DW u Delhiju, Charu Kartikeya je izjavio kako se među prisutnima nakon ove objave mogao čuti zvuk petardi, ali i glazba. 

Čelnik sindikata poljoprivrednika Rakesh Tikait pozdravio je ovu odluku, također objavom na Twitteru, zahvalio se prosvjednicima na njihovom trudu i prisjetio se onih koji su izgubili živote, rekavši da se njihov "naporan rad isplatio". 

Međutim, za tamošnje je medije izjavio i kako se prosvjednici neće maknuti s ulica sve dok parlament službeno ne ukine zakone. 

Bili su ovo globalno najmasovniji poljoprivredni prosvjedi u povijesti. Poljoprivrednike nije omela pandemija virusa Covid-19, rekordna žetva pšenice oko koje je bilo puno posla, velike vrućine zbog koje su ljetos umirali gotovo na cesti. Često je dolazilo i do teških incidenata, a u posljednjem o kojem smo pisali smrtno je nastradalo osmero ljudi. 

Incident na poljoprivrednom prosvjedu u Indiji - osmero mrtvih

Sve je to vrijeme Modi tvrdio da je vlada zakone o poljoprivredi donijela s dobrim namjerama, ali da to nisu uspjeli prenijeti farmerima. 

Naime, indijska je državna vlast željela prekinuti desetljećima stare politike nadahnute socijalizmom te ih zamijeniti novim ekonomskim modelima. Reformom su željeli ukloniti posrednike i omogućiti poljoprivrednicima da robu prodaju izravno lancima supermarketa i tvrtkama za distribuciju hrane. Vlada je sve vrijeme uvjeravala da će im reforme dati izbor što će, kome i za koliko prodati.

No, farmeri su se bojali da će tada biti prepušteni na milost i nemilost tržišta. Uglavnom je riječ o vrlo siromašnoj populaciji, a u Indiji se čak više od 50 posto stanovništva oslanja na poljoprivredu kao izvor prihoda, a ova grana čini 15 posto tamošnjeg gospodarstva. 


Tagovi

Prosvjedi Indija Zakoni Poljoprivreda Rakesh Tikait Prosvjedi u Indiji Povlačenje zakona


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]