Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 24.01.2021. 07:30

Indijska vlada obustavlja reforme: Nazire se kraj poljoprivrednih prosvjeda?

Indijski poljoprivrednici već su više od 2 mjeseca na ulicama. Vlada je sad odlučila obustaviti provedbu zakona koje farmeri drže spornim.

Foto: Depositphotos/AbhishekMittal
  • 202
  • 29
  • 0

Indijska vlada je prije nekoliko dana zaustavila provedbu tri nova zakona o poljoprivredi kojima farmeri već više od dva mjeseca žestoko protive organizirajući masovne prosvjede u blizini glavnog grada, ali i u drugim dijelovima zemlje. 

Unatoč tome što je obustavila provedbu, čelnici poljoprivrednih sindikata su izjavili da će razmisliti o prekidu prosvjeda. Naime, tamošnji resorni ministar, Narendra Singh Tomar tvrdi da je vlada otvorena za odgodu zakona i to u trajanju od najviše 18 mjeseci. Za to bi vrijeme predstavnici obaju strana trebali razraditi ponuđena rješenja za ovaj sektor. 

Uskoro će se održati novi pregovori, a farmeri će se tada očitovati hoće li obustaviti svoje akcije. 

Strah od bankrota i gladi

Nezadovoljni poljoprivrednici su bili spremni na sve kako bi prisilili administraciju premijera Narendra Modija da povuče zakone donesene u rujnu. Riječ je o agrarnoj reformi za koju aktivisti tvrde da će narušiti cijene usjeva i smanjiti njihovu zaradu.

Tvrde i da će oni tradicionalne veletržnice učiniti irelevantnima i prepustiti ih nemilosti velikih trgovaca i prerađivača. Sve su ovo vrijeme čak kampirali na autocestama izvan New Delhija. Tada su u medijima i na društvenim mrežama kružile potresne scene s prosvjeda, neki od njih su štrajkali glađu, a zbog hladnoće bilo je i umrlih. 

Naime, indijska vlada nastoji prekinuti desetljećima stare politike nadahnute socijalizmom te ih zamijeniti novim ekonomskim modelima. Reforme bi uklonile posrednike i omogućile poljoprivrednicima da robu prodaju izravno lancima supermarketa i tvrtkama za distribuciju hrane. Prema njima, reforme će dati izbor što će, kome i za koliko prodati.

Međutim, kako smo već izvijestili, tamošnji farmeri vjeruju da će ih promjene prepustiti na milost i nemilost tržišta. Dodatni strah im stvara mogućnost da će njihovu zemlju otkupiti velike korporacije te da će milijuni malih i marginalnih proizvođača doživjeti bankrot i biti gladno.

Ovo su najveći prosvjedi od borbe za slobodu 1947. godine, a proširili su se u svaki kutak te zemlje i dobivaju sve veću podršku poljoprivrednika diljem svijeta.


Tagovi

Indija Prosvjedi Poljoprivredni zakoni Štrajk


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.