Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastic Smart Cities
  • 29.07.2020. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Dubrovnik

Imamo prvi Plastic Smart City: Dubrovnik prestaje koristiti jednokratnu plastiku

Projektom Plastic Smart Cities Croatia, koji se provodi u suradnji s Udrugom Sunce Split i WWF-om, Grad Dubrovnik obvezao se smanjiti svoj plastični otisak prestankom korištenja jednokratne plastike te sprječavanjem njezina dotoka u prirodu do 2030. godine.

Foto: Facebook/Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce
  • 80
  • 15
  • 0

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i međunarodna organizacija Worldwide Fund for Nature (WWF) - Mediterranean potpisali su sporazum o suradnji s Gradom Dubrovnikom u projektu Plastic Smart Cities Croatia, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru. 

Razlog pokretanja ove inicijative je motivirati sve gradove diljem svijeta na smanjenje zagađenja, a pridruživanjem, Dubrovnik želi pridonijeti smanjenju vlastitog plastičnog otiska kao vodeći grad u Hrvatskoj u turizmu te tako biti primjer i drugima u zemlji, budući da je borba s ovim otpadom nešto s čime se kao društvo moramo suočiti.  

"Dubrovnik ima 42.000 stanovnika i preko 4 milijuna noćenja godišnje. Masovni turizam predstavlja značajan pritisak na korištenje prirodnih resursa i gospodarenje otpadom u gradu“, ističu iz Udruge Sunce. 

Projekt traje dvije godine, a u tom razdoblju predviđene su aktivnosti u cilju smanjenja plastičnog otiska, odnosno mjere za smanjenje ili prestanak korištenja jednokratne plastike u različitim segmentima društvenog života Grada i bolje gospodarenje tim otpadom. Grad Dubrovnik će u suradnji s partnerima razviti Plan za implementaciju ovih mjera te pokrenuti pilot projekt s ciljem da se zagađenje plastikom smanji za 30% u roku od dvije godine. 

Poticanje održivog razvoja

Ovaj projekt predstavlja i nastavak djelovanja Dubrovnika u smjeru poticanja održivog razvoja i razvoja održivog turizma na području grada. Kroz provedbu projektnih aktivnosti radit će se i na podizanju svijesti građana i u konačnici svih stanovnika Hrvatske, o uzrocima i posljedicama plastičnog zagađenja na okoliš, morske i kopnene ekosustave te zdravlje ljudi.

Kreće prikupljanje otpada iz mora: Prva akcija je na Korčuli

Idući korak u projektu je izrada analize koja će dati pregled trenutnog stanja u gradu, koliko se koristi jednokratna i kakav je sustav gospodarenja otpadnom plastikom te alternative za zamjenu određenih jednokratnih plastičnih proizvoda. Potom slijedi izrada i usvajanje plana s mjerama koje će se implementirati u drugoj godini trajanja projekta, odnosno 2021. godine.

"Plastika je svuda oko nas, ne samo u našim kuhinjskim ormarićima i odjeći, nego i u našim vodama, u moru i na plažama. Vidjeli smo da su pozitivne promjene moguće, vijest o prestanku korištenja plastike na otoku Zlarinu te prestanku korištenja plastike unutar gradskih uprava nekolicine gradova odjeknula je u svim nacionalnim medijima.

Znate li da je Zlarin prvi hrvatski otok bez plastike?

Dubrovnik će ovim projektom nastaviti uvoditi promjene na bolje kad je u pitanju otpad, odnosno otpadna plastika, a vjerujemo da će mu se u budućnosti pridružiti i mnogi drugi gradovi i općine u RH“, poručuju iz Udruge Sunce.


Tagovi

Plastic Smart City Dubrovnik Udruga Sunce WWF Plastika Otisak Održivi razvoj


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]