Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuča
  • 09.09.2022. 10:05

Ima li kraja štetama? Olujno nevrijeme s tučom poharalo novogradiško i kutinsko područje

U ponedjeljak je za Brodsko-posavsku županiju proglašena prirodna nepogoda zbog suše. Jučer je novogradiško područje pogodilo nevrijeme kakvo ne pamte, a štete su ogromne.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 520
  • 108
  • 0

Jako olujno nevrijeme s tučom pogodilo je jučer iza 16 sati novogradiško i kutinsko područje te iza sebe ostavilo velike štete. 

"Mraz, suša i sad tuča. Tko zna gdje je kraj", kaže nam Agica Ferić iz Starog Petrovog Sela napominjući da led nije dugo padao, svega oko pet minuta, ali je olujno nevrijeme koje je trajalo od 16.40 do 17.10, bile takve jačine da je potučen krov na obiteljskoj kući, ploče na objektima... 

"Procurila nam je kiša u kuću tako da smo spašavali dom i nismo još stigli obići polja, ali kukuruz, djetelina... Nema ništa od toga", utučena je vlasnica OPG-a koja ne pamti ovakvo nevrijeme. 

Najmanje 60 stabala stradalo je u voćnjaku Vjeke Hudolina 

Najmanje 60 stabala stradalo je u voćnjaku našeg kolege novinara i poznatog voćara Vjekoslava Hudolina iz Dragalića. Nije još stigao sve ni obići. 

"Takav vjetar, nevrijeme, to još nisam doživio", kaže nam Vjeko čiji je voćnjak jedan od najvećih u tom kraju. Marelice, jabuke, trešnje - sve je polomljeno, čak i stari hrast na kojeg je obitelj bila izrazito ponosna.

"Toliko zdrav i čvrst hrast je to bio", shrvan je otrkivajući da je nevrijeme krenulo nešto prije 16 sati i trajalo 15-ak minuta, ali iza sebe ostavilo kaos.  Kolika je bila jačina vjetra, svjedoči otrgnuti limeni krov kuće jedne obitelji u ovome selu koji je letio zrakom četrdesetak metara i prekinuo električne kablove! 

Proglašena prirodna nepogoda od suše, a sad tuča

O ogromnim štetama mu javljaju i kolege iz Brodsko-posavske, ali i Sisačko-moslavačke županije. Kod jednog je stradalo 15-ak stabala šljiva, a velike su štete i na ratarskim usjevima, ponajviše soji. 

"Mi voćari smo ove godine imali veliki problem s mrazom, sušom i sada tuča... Ne zna čovjek više što bi radio. Protiv prirode se ne može", opisuje dodajući da je prije svega nekoliko dana, u ponedjeljak 5. rujna, župan brodsko-posavski Danijel Marušić proglasio prirodnu nepogodu od suše na poljoprivrednim usjevima proljetne sjetve 2022. godine, djetelinsko-travnim smjesama i višegodišnjim nasadima - voćnjacima i vinogradima, na području općina Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Cernik, Davor, Donji Andrijevci, Dragalić, Garčin, Gornja Vrba, Gornji Bogićevci, Gundinci, Klakar, Nova Kapela, Okučani, Oprisavci, Oriovac, Podcrkavlje, Rešetari, Sibinj,  Sikirevci,  Slavonski Šamac, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo, Velika Kopanica, Vrbje, Vrpolje i gradova Slavonski Brod i Nova Gradiška.

Područjem je protutnjalo nevrijeme kakvo ne pamte 

Prirodna nepogoda izazvana olujnim nevremenom praćenog jakom kišom i vjetrom te bujičnim vodama na nerazvrstanim cestama i brdskim putovima proglašena je na području općine Brodski Stupnik. Na navedenom području, naveli su iz Županije, nanesene su velike materijalne štete uslijed odrona i ispiranja kamene podloge na nerazvrstanim cestama i brdskim putovima.

Nakon ogromnih šteta koje se tek zbrajaju, sigurno slijedi novo proglašenje nepogode. Sada od tuče. 


Tagovi

Tuča Olujno nevrijeme Voćnjak Usjevi Objekti Vjeko Hudolin Agica Ferić Štete


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.