Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete u poljoprivredi
  • 26.07.2021. 10:30
  • Požeško-slavonska, Požega

Ima li kraja nepogodama? Samo u Požeštini štete 78 milijuna kuna, tuča poharala i Zagorje

Na sastanku u Požegi, dio poljoprivrednika iznio je nezadovoljstvo odnosom s osiguravateljima i procedurama. Razgovori o tome već traju, rekla je ministrica.

Foto: Martina Popić
  • 240
  • 39
  • 0

Kolike će ukupne štete od elementarnih nepogoda biti u poljoprivredi, teško je prognozirati s obzirom da je ovaj vikend snažna tuča veličine lješnjaka pogodila područje Konjščine i okolice u Zagorju. Olujno nevrijeme potuklo je kukuruz, vinograde, voćnjake... Samo koji dan nakon što je poharalo istok Slavonije, a mjesec dana prije toga uništilo polja u Požeštini. 

Naime, prema podacima koje je iznijela županica požeško-slavonska Antonija Jozić, u registar šteta do sada su uneseni podaci o štetama u visini 78 milijuna kuna, a nakon što se završi proces procjene i budu unesene u registar objavit će se i natječaj za dodjelu potpora. 

Iznos od 20 milijuna kuna koje je Vlada već odobrila za ublažavanje šteta bit će isplaćeni kroz sustav malih potpora, otkrila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je boravila u Požegi.  

"Za ovu županiju, kao i za druge s velikim prirodnim katastrofama, bit će sigurana brza potpora. Olakšice će biti osigurane kao i za područje Sisačko-moslavačke županije", rekla je najavljujući novi sastanak za mjesec dana i analizu učinjenoga, navodi Hina. 

Na sastanku je, pak, dio poljoprivrednika iznio nezadovoljstvo odnosom s osiguravateljima i procedurama koje nisu sasvim jasno definirane, a Vučković podsjetila da razgovori s osiguravateljima o tom problemu već traju te se nada da će dati rezultata, jer osiguranje proizvodnje poljoprivrednici sve više uzimaju kao redovitu mjeru zaštite svojih interesa. 

Navela je da se s mjerom krenulo 2016. s nešto više od 2.000 korisnika da bi sada objavili natječaj za 140 milijuna kuna. "U posljednje dvije godine imamo devet do deset tisuća korisnika mjere. Poljoprivrednici iz ove županije koriste 10 posto ukupnih sredstava alokacije. To govori o njihovoj svjesnosti opasnosti i njihovoj velikoj odgovornosti", rekla je ministrica za Hinu.

Upitana za sudbinu protugradne obrane u Hrvatskoj, podsjetila je da je to u nadležnosti Državnog hidrometeorološkog zavoda te da su oni prezentirali studije i istraživanja koji ne opravdavaju dalje ulaganje u sustav protugradne obrane.

Podsjećamo, štete u poljoprivredi uslijed elementarnih nepogoda s danom 22. srpnja procjenjuju se na 509,2 milijuna kuna, no još nisu dostupni konačni podaci o prijavljenim štetama, njihovu opsegu, broju oštećenika te šteti na kulturama. 

Ovaj tjedan čeka nas i četvrti toplinski val odnosno dani kad će mnoge biljke svakodnevno doživljavati temperaturni stres, a vode u tlu bit će iz dana u dan sve manje.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Štete u poljoprivredi Tuča Osiguranje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]