Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zatvorske farme
  • 15.11.2016. 08:00

Ide im, zatvorske farme zaradile 140.000 KM!

Šest zatvorskih privrednih jedinica u RS, u prvih šest mjeseci ove godine ostvarilo je prihod od ukupno oko 140.000 KM.

Foto: Bigstockphoto/HalfPoint
  • 1.046
  • 51
  • 0

I dok je poljoprivredna proizvodnja u RS-u na koljenima, privredna gazdinstva koja posluju u okviru zatvora u ovom entitetu bilježe dobre rezultate. Naime, šest zatvorskih privrednih jedinica u prvih šest mjeseci ove godine ostvarilo je prihod od ukupno oko 140.000 KM!

Kako piše faktor.ba, najbolje "posluje" Kazneno-popravni zavod u Istočnom Sarajevu gdje su zatvorenici koji robijaju u ovoj ustanovi, raznim privrednim aktivnostima u PJ "Privrednik", ostvarili prihod više od 50.000 KM. U zatvoru u Foči privredno dobro "Drina" ostvarilo je više od 38.000 KM prihoda, u KPZ Trebinje oko 22.000 KM, KPZ Bijeljini oko 19.000 KM, zatim "Tunjice" u Banjoj Luci više 8.000 KM i "Spreča" u KPZ Doboj 2.000 KM.

Manjak kapaciteta za sve koji žele raditi

Zatvorske privredne jedinice su podijeljene na poljoprivredne ekonomije, farme, radionice, restoran, čajne kuhinje, pekare, vešeraj i drugo. Na čelu svake nalazi se pomoćnik direktora u zatvoru, a imaju otvoren račun kod poslovnih banaka I obveznici su PDV-a.

Zatvorenici - poljoprivrednici u Trebinju čak nemaju ni zaštitnu ogradu oko zatvorske farme, dok u Bijeljini imaju i konsultantsku kuću za vođenje poslovnih knjiga. Za rad osuđenici dobiju i određenu simboličnu naknadu i novac koji mogu potrošiti za kupovinu u zatvorskoj prodavnici ili kantini.

U zatvorima u RS-u radi više od 400 muških zatvorenika i desetak žena, dok za oko 5% viskorizičnih zatvorenika nije dozvoljeno da rade, a oko 10% posto ih ne može raditi iz zdravstvenih razloga. S druge strane, nema ni kapaciteta za sve koji žele raditi, muči ih i zastarjela oprema, no dobri rezultati su tu.

Foto: Bigstockphoto/HalfPoint


Tagovi

Zatvorske farme Poljoprivreda Prihod


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.