Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalna poljoprivreda
  • 29.08.2021. 16:30

ICT u poljoprivredi: Strojevi više nisu "samo od željeza" - gdje je budućnost agrara?

Poljoprivredni strojevi danas sadrže sofisticirane uređaje s mnoštvom senzora, te su u velikom broju slučajeva daljinski praćeni do najsitnijih detalja. A to je budućnost poljoprivrede, poručuju Emanuel Sigurnjak i Pavle Marić.

Foto: Tea Januš
  • 545
  • 246
  • 1

Dvadesetpetogodišnji Emanuel Sigurnjak i tridesetčetverogodišnji Pavle Marić prvi doticaj s temom precizne poljoprivrede su imali na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku na Katedri za geoinformacijske tehnologije i GI,  i to na predavanjima prof. dr. sc. Mladena Jurišića i izv. prof. dr. sc. Ivana Plaščaka, koji u prenošenju znanja veliki značaj daju i praktičnoj obuci primjene ovih tehnologija kako bi se studenti što bolje pripremili za sve zahtjevnije tržišta rada. Sa svojim timom znanstvenika i stručnjaka prate aktualne trendove u pametnoj poljoprivredi te stalno otkrivaju nove smjerove primjene GIS-a.

Oba su naša sugovornika diplomirala na smjeru Mehanizacija. Pavle s temom diplomskog rada "Tehničko-tehnološki aspekti gnojidbe žitarica u sustavu precizne poljoprivrede", a Emanuel s temom "Praćenje važnijih fenoloških i agrotehničkih parametara soje primjenom bespilotnoga zrakoplova i vegetacijskih indeksa".

Izbor fakulteta i smjera, angažman profesora i tema diplomskog rada bili su presudni da ovo dvoje mladih ljudi zavoli svijet ICT-a u poljoprivredi te nastave ovim putem.

Bespilotna letjelica u diplomskom radu

Kako bi proizveli dovoljno hrane za brzorastuću populaciju Zemlje, potrebno je izgraditi održiv sustav poljoprivredne proizvodnje, a takav sustav podrazumijeva uvođenje "pametnih" metoda i novih tehnologija proizvodnje, iznosi realnost poljoprivrede proizvodnje Emanuel Sigurnjak koji je u sklopu svog diplomskog rada obavio cikličko snimanje s ciljem praćenja usjeva te određivanja fenoloških faza u kojima uopće provesti snimanje.

Emanuel Sigurnjak će pametne tehnologije primjenjivati na vlastitom OPG-u

"Koristili smo bespilotnu letjelicu koja pripada niskobudžetnima letjelicama, ali odličnih specifikacija jer sa svojom kamerom može pratiti predmete bez zasebnoga uređaja i izbjegavati prepreke koje se nalaze na putu“, navodi mladi magistar agronomije.

Podatke dobivene bespilotnom letjelicom, Emanuel je unio u računalne softvere otvorenog koda, pomoću kojih su izračunati vegetacijski indeksi. Ovi su indeksi pak pokazali različita odstupanja u određenim fenofazama, a koji su kasnije uspoređivani.

Pojašnjava kako ovakav način korištenja GIS i GNSS tehnologije u poljoprivrednoj mehanizaciji omogućava da se agronom približi svakoj biljci i stvori joj optimalne uvijete za rast i razvoj, te time poveća prinose, odnosno prihode.

Na pitanje, kako planira iskoristiti stečena znanje odgovara: "Budući da imam svoj vlastiti OPG, trenutno mi je plan proširiti poljoprivredno obradive površine, početi uzgajati nove kulture i ići u smjeru visokoakumulativnih kultura i pametne poljoprivrede.“

Emanuelova je poruka mladima da, baviti se poljoprivredom u današnje doba, znači konstantno unaprjeđivanje. Potencijal koji poljoprivreda u Hrvatskoj ima je ogroman, te prvenstveno mladi umovi mogu dovesti do ekološki, ekonomski i društveno održive poljoprivrede, mišljenja je ovaj mladi stručnjak. 

Digitalna budućnost poljoprivredne proizvodnje

"Cilj je izvući maksimum benefita iz novih tehnologija i povećati konkurentnost na tržištu EU", kratko i jasno rezimira Pavle Marić i savjetuje mladim kolegama sa smjera Mehanizacija da tijekom studija pokušaju steći što više praktičnog znanja u novim tehnologijama, jer strojevi koji će ih dočekati na proizvodnim površinama nisu više "samo od željeza", već se radi o sofisticiranim uređajima s mnoštvom senzora, te su u velikom broju slučajeva daljinski praćeni do najsitnijih detalja.

Precizna poljoprivreda je naša sadašnjost, kaže Pavle Marić 

"S trenutne pozicije voditelja prodaje u tvrtki Jerković d.o.o. mogu sa sigurnošću reći kako precizna poljoprivreda nije nešto što nas očekuje u budućnosti. Ona je naša sadašnjost i sve češće dio proizvodnog ciklusa bez kojega je poljoprivreda nezamisliva u današnje doba“, kaže Pavle.

Također, dugogodišnja suradnja s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i Katedrom za geoinformacijske tehnologije i GIS te bivšim i trenutnim prodekanom za nastavu, koji su prepoznali kvalitete tvrtke Jerković d.o.o., omogućila je da studenti smjera Mehanizacije obavljaju praksu u sjedištu tvrtke u Koški, upoznajući se sa svim procesima koji čine jednu kvalitetnu tvrtku na tržištu RH, a koja se iz dana u dan trudi držati korak s napretkom i svim izazovima u poljoprivredi.


Fotoprilog


Tagovi

Digitalna poljoprivreda ICT u poljoprivredi Fazos Jerković d.o.o. Mladi agronomi Dronovi Gis Gnss Diplomski rad Mehanizacija Elektronika Usjevi Fenofaze Opg Studentska praksa


Autorica

Tea Januš

Više [+]

Studentica diplomskog studija Agroekonomika na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. U slobodno vrijeme piše vlastiti blog i volontira.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]