Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 12.12.2022. 15:00

Iako nemaju struje, izvoz žitarica iz Odese se nastavlja: Litva upozorava na bjelorusku "zamku"

Luke koriste alternativne izvore energije, otkriva ukrajinski ministar poljoprivrede. Bjelorusija ponudila teritorij za transport do litavskih luka, ondje to smatraju "zamkom"

Foto: Depositphotos/valdisskudre
  • 235
  • 67
  • 0

Ukrajinska luka Odesa, jedna od tri preko kojih se obavlja izvoz žitarica u cijeli svijet, od jučer (nedjelja) nije u funkciji, a nakon niza ruskih napada dronom na energetski sustav, rekao je ministar poljoprivrede Mikola Solskij

Koriste alternativne izvore

"Postoje problemi, ali nitko od trgovaca ne govori o obustavi isporuka. Luke koriste alternativne izvore energije", izjavio je za Reuters
 
"Nakon napada ruskih bespilotnih letjelica na sustav za proizvodnju električne energije, više od 1,5 milijuna ljudi ostalo je bez struje", rekao je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelensky u videobraćanju kasno u subotu. 

Regionalne vlasti priopćile su da će struja za stanovništvo biti vraćena "u nadolazećim danima", dok bi potpuna obnova mreže mogla potrajati dva do tri mjeseca.

Bjelorusija nudi teritorij za tranzit

Osim morskim, žitarice iz Ukrajine izvoze se riječnim, cestovnim i željezničkim putem. U petak je Bjelorusija objavila Ujedinjenim narodima da može prihvatiti tranzit ukrajinskih žitarica preko svog teritorija za izvoz prema lukama u Litvi.

Ova je vijest objavljena nakon što se glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres sastao u New Yorku sa zamjenikom bjeloruskog ministra vanjskih poslova Jurijem Ambrazevičem. 

Litva: To je zamka

No, u Litvi ova ideja nije dobro dočekana. Kako piše tamošnji lrt, predsjednik te zemlje, Gitanas Nausėda inzistira na tome da je prijedlog Minska da se dopusti tranzit ukrajinskih žitarica preko njihovog teritorija "zamka". "To je zamka u koju nas žele uvući, a zatim pokazati, gledajte, Zapad je opet nedosljedan, opet se ne može dogovoriti o sankcijama", rekao je Nausėda novinarima u subotu u Vilniusu, komentirajući prijedlog Minska.

Prema litavskom ministarstvu vanjskih poslova, do sada nije bilo pravnih ili političkih prepreka ukrajinskom izvozu žitarica koje se odvija riječnim putem i kopnom. 

"Mogli bi proći i kroz Bjelorusiju, pod uvjetom da nisu uključeni sankcionirani subjekti", poručili su te isključili mogućnost razgovora o ukidanju sankcija toj zemlji. Smatraju da bi to prekršilo interese nacionalne sigurnosti Litve, reklo je ministarstvo.

Pšenica iz Ukrajine i Rusije preplavljuje tržište - ruše cijene na burzama?

Izvoz žitarica iz Ukrajine u prvih osam dana prosinca pao je 47,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 1,09 milijuna tona, pokazali su podaci resornog ministarstva. 


Tagovi

Ukrajinske žitarice Izvoz Odesa Koridor za žitarice Bjelorusija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo