Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 11.07.2020. 13:15
  • Šumadijski okrug, Knić

I ove godine za mlade poljoprivrednike bespovratna sredstva za kupovinu opreme

Proizvodnja na koju se uglavnom odluče poljoprivrednici su stočarska, plastenička i povrtarska. Usled velikog interesovanja za ovu meru podrške, navedeni program nastaviće da se sprovodi i u narednim godinama.

Foto: Depositphotos/blazeofglory
  • 686
  • 32
  • 0

Dodela bespovratnih sredstava mladim poljoprivrednicima i bračnim parovima koji ostaju na selu i planiraju da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i ove godine se sprovodi u šumadijskoj opštini Knić. Ove godine je 31 poljoprivredno gazdinstvo, dobilo sredstva u visini od 100.000 - 400.000 dinara, kako bi mogli da prošire sopstvenu proizvodnju i kupe mašine i opremu koja im je neophodna, navodi RTV

Jedan od proizvođača  koji je ostao sa porodicom da živi na selu je i Andrija Jovanović. On na 20 hektara oranica ima proizvodnju pšenice, soje i kupusa. Kako kaže, najveće prihode ostvaruje od prodaje kupusa, kog uzgaja na tri hektara i ima prosečno od 80 do 90 tona prinosa. Prijavio se za sredstva u opštini i od njih kupio tanjiraču koja mu je bila potrebna.

"Prvi put sam konkurisao ove godine i dobio maksimalni iznos koji se dodeljivao, odnosno, 400 hiljada dinara. Od tog novca kupio sam vučnu tanjiraču za obrađivanje zemlje. Smatram da je ovo dobar način da lokalna samouprava pomaže poljoprivrednicima da dođu do opreme", navodi Jovanović.

Paziti na sve detalje u proizvodnji

Dodaje kako je kupus koji uzgaja, dobar izvor zarade. Proizvodnju je organizovao na većoj površini tako da su i prinosi veći, a takođe ima i ugovoren otkup pa je i sa te strane siguran.

Kupus je povrće koje zahteva često navodnjavanje, kao i opremu za navodnjavanje tako da poljoprivrednici moraju da imaju uslove za zalivanje, kako bi se bavili njegovim uzgojem.

Proizvodnja tovne teladi ima šansu za razvoj, uskoro i podsticaji od ministarstva

Pored biljne proizvodnje, konkurisali su i poljoprivrednici koji se bave stočarstvom, poput Branka Zlatića. On već pet godina uzgaja piliće. Kapacitet njegove farme je u proseku 8.000 pilića, a on planira da proširi proizvodnju na 14.000 komada.

"Od opštine sam dobio bespovratna sredstva, u maksimalnom iznosu i od njih planiram da izgradim još jedan objekat, uskoro krećem sa njegovom gradnjom. Na farmu stižu pilići od jednog dana starosti i tu budu od 42 do 45 dana. Nalaze se u tovu, sistem hranjenja i pojenja je automatski. Takođe je automatsko i hlađenje objekta, tako da imaju sve uslove koji su im potrebni, a odavde idu na klanje", objašnjava Zlatić, iz sela Čestin, takođe u opštini Knić.

Za ovu godinu opredeljeno 9,5 miliona dinara

Zaradu ostvaruje tako što pazi na sve detalje u proizvodnji jer čak i mala greška može puno da ga košta pa bi imao i velike finansijske gubitke i velike gubitke u tovu.

Iz ove lokalne samouprave kažu da je važno da su u 2020. godini obezbedili isti iznos sredstva kao i za prošlu godinu, tačnije četiri miliona dinara. Ipak, uz pomoć Vlade Srbije i ministarstva za demografiju i populacionu politiku, ova sredstva su sada više nego udvostručena tako da iznose za tekuću godinu devet i po miliona.

IPARD Mera 7: Ne morate biti sa sela da biste dobili sredstva za razvoj seoskog turizma?

Za navedene subvencije vlada i veliko interesovanje među proizvođačima pa je tako njih 107 podnelo zahteve. Pravo na iznos koji je predviđen za ovu godinu, ostvarila je 31 porodica. "Mislim da je ovo smer prema kom treba dugoročno da se krećemo i da nastojimo da ga ostvarimo, kako bi ojačali mlade porodice koje ostaju na selu", navodi Srećko Ilić, član opštinskog veća za razvoj mesnih zajednica.

Proizvodnja na koju se uglavnom odluče poljoprivrednici iz ove opštine su stočarska, plastenička i povrtarska. Usled velikog interesovanja za ovu meru podrške, navedeni program nastaviće da se sprovodi i u narednim godinama.


Tagovi

Bespovratna sredstva Mladi poljoprivrednici Andrija Jovanović Oprema za navodnjavanje Branko Zlatić Srećko Ilić Biljna proizvodnja Stočarska proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.