Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrokor
  • 09.01.2019. 12:00

HSS: Nedopustivo je hrvatsko poljoprivredno zemljište predati strancima

Na prijenos ugovora o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta na zrcalne tvrtke Agrokora, reagirala je i Hrvatska seljačka stranka.  

Foto: Pixabay/Thilo Becker
  • 493
  • 236
  • 0

Na prijenos ugovora o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta na zrcalne tvrtke Agrokora, reagirala je i Hrvatska seljačka stranka.  

"Za Hrvatsku seljačku stranku takvo postupanje je nedopustivo. Hrvatsko poljoprivredno zemljište moraju obrađivati hrvatski poljoprivrednici. Hrvatsko poljoprivredno zemljište može se predati strancima samo ako se tako očituju hrvatski građani referendumom. Postavljamo pitanje tko su vlasnici tvrtki : AISLE 2 d.o.o. – JAMNICA plus d.o.o., AISLE 5 d.o.o. – TISAK plus d.o.o., AISLE 6 d.o.o. – PIK VRBOVEC plus d.o.o., AISLE 7 d.o.o. – BELJE plus d.o.o., AISLE 8 d.o.o. – VUPIK plus d.o.o., AISLE 9 d.o.o. – PIK-VINKOVCI plus d.o.o. jer je dana hrvatska zemlja i hrvatski izvori pitke vode izdajničkim prijenosom koncesija. Zašto su načelnici općina stavljeni pred svršen čin i postali roba za otpis. Za koga su trebali biti žrtvovani?", stoji u priopćenju HSS-a. 

HSS, dodaju, traži uvažavanje hrvatskih OPG-ova koji bi prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu trebali imati prednost, kao domicilno stanovništvo, kod zakupa i prodaje poljoprivrednog zemljišta. 

"Ministar je obećavao hrvatsko poljoprivredno zemljište hrvatskim OPG-ovima, ali niti jedan natječaj do sada nije proveden, općine nisu dobile suglasnosti na programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Je li u pitanju sporost administracije? Kada će i kako OPG-ovi do zemlje ili se hrvatsko poljoprivredno zemljište čuva za strance?", reagiraju iz HSS-a. 

Podsjećamo, na prijenos ugovora reagirala je i Udruga OPG-a Hrvatske Život, ali i Ministarstvo poljoprivrede koje je odbacilo tvrdnje da se zemlja daje strancima. "Državno poljoprivredno zemljište koje obrađuju Agrokorove tvrtke je vlasništvo Republike Hrvatske i tako će i ostati!, reagiralo je Ministarstvo poljoprivrede

Državno poljoprivredno zemljište koje obrađuju Agrokorove tvrtke je vlasništvo RH i tako će i ostati!

"Zrcalna tvrtka samo preuzima prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor, nakon čega za to zemljište općina ili grad raspisuje natječaj, kako im je i omogućio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Sve navedeno propisano je Zakonom o postupku izvanredne uprave, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu (čl. 41, čl.104) i Nagodbom vjerovnika Agrokora", priopćeno je iz Ministarstva. 

Nadalje, rekli su, kada je riječ o visini zakupnine, koju su neki načelnici spominjali kao razlog neslaganja oko sklapanja aneksa postojećih ugovora s Agrokorovim tvrtkama, Ministarstvo poljoprivrede priprema pravilnik o revalorizaciji visine zakupnine, kojim će uskladiti visina zakupnine državnog poljoprivrednog zemljišta.


Tagovi

Agrokor Državno poljoprivredno zemljište HSS Zrcalne tvrtke


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰