Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda i pandemija
  • 01.04.2020. 08:50

HSEP, Biovrt i Udruga Život: Propusnice trebaju i članovi obitelji nositelja OPG-a

Predstavnici triju udruga koje okupljaju mala obiteljska gospodarstva poslali su dopis Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Ministarstvu poljoprivrede kojim traže nesmetano odvijanje proljetnih radova.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 1.293
  • 150
  • 0

Omogućavanje nesmetanog odvijanja proljetnih radova i opstanka proizvođača hrane, zatražili su od Ministarstva poljoprivrede i Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici triju udruga koje okupljaju mala obiteljska gospodarstva.

U dopisu kojeg potpisuju Robert Poturica, predsjednik Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača, Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt - u skladu s prirodom i Jurica Jašinski, tajnik udruge OPG-a Život, naglašavaju da postojeće propisane mjere o izolaciji i zatvaranju tržnica mnogima i dalje onemogućuju proizvodnju hrane i opskrbu kupaca osnovnim živežnim namirnicama.

Članovi obitelji nositelja OPG-a bez propusnica 

"Prema Odluci o zabrani napuštanja mjesta prebivanja i stalnog boravka, zabrana kretanja dozvoljena je nositeljima i registriranim članovima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) ali ne i članovima obitelji i svima onima koji pomažu na gospodarstvima, a bitni su za nesmetano odvijanje poljoprivrednih radova.

Kao što znate, u Hrvatskoj 96,8% proizvođača čine uglavnom mala obiteljska gospodarstva s prosječno 5 ha površine na kojima većinu poslova obavljaju članovi OPG-a, najčešće uz pomoć svojih obitelji i prijatelja. Zemljišta su rascjepkana, često i kroz nekoliko općina odnosno županija. Velik je i broj proizvođača koji proizvode za vlastite potrebe i nemaju registriran OPG, a tu se nerijetko ubrajaju najranjivije skupine u društvu. 

Zatvaranje tržnica praktički preko noći velik je udarac, posebno malim obiteljskim gospodarstvima koja gube mogućnost plasmana. Time se izravno pogoduje trgovačkim lancima na štetu malih proizvođača što najviše pogađa stariju populaciju koja se teže snalazi u online trgovini. Otvaranje specijaliziranih trgovina u sklopu tržnica nema nikakav utjecaj niti može pomoći većini obiteljskih gospodarstava koja direktno prodaju na tržnicama. Poljoprivredni radovi obavljaju se u najvećoj mjeri na otvorenom gdje je moguća primjena socijalne distance, a nerijetko zajedno rade članovi istog kućanstva", navode u dopisu. 

Zbog toga mole sljedeće: 

  • Odobrite propusnice nositelju OPG-a i osobama koje on/ona prijavi kao radnike na gospodarstvu u skladu sa člankom 25 Zakona o poljoprivredi bez obzira jesu li prijavljeni kao članovi OPG-a
  • Dajte ovlasti i jasne upute općinskim Stožerima civilne zaštite da izdaju propusnice vlasnicima poljoprivrednog zemljišta i onima koji imaju zemljišta u najmu, a proizvode za vlastite potrebe uz predočenje odgovarajućih dokaza (gruntovni izvadak, ugovor o najmu)
  • Ponovo otvorite tržnice uz reorganizaciju njihovog rada kako bi se osigurala socijalna distanca primjerice postavljanjem klupa u većem razmaku i tamo gdje je to moguće kontroliranjem broja ljudi koji ulaze na tržnicu te ukoliko to nije izvedivo odobrite isplatu naknada gubitka dohotka kao i za ostale djelatnosti.

Treba nam jedinstveno pravilo za cijelu Hrvatsku 

"Prema iskustvima, neki lokalni stožeri civilne zaštite su prepoznali da je uzgoj vlastite hrane vitalna potreba te izdaju propusnice za potrebe obavljanja poljoprivrednih radova građanima koji nemaju OPG, dok neki stožeri s manje razumijevanja to ljudima odbijaju. Treba nam jedinstveno pravilo za cijelu RH i definiranje uzgoja vlastite hrane kao vitalnu potrebu jednaku odlasku u dućan, inače se sve svodi na volju nekih pojedinaca.

Stožer civilne zaštite OBŽ: Propusnice i ako nemate OPG, ali imate vinograd, voćnjak

Ako se sada, tijekom travnja i svibnja ne dozvoli pojedincima odlazak na njihova imanja i ne dozvoli im se sjetva i sadnja, oduzet ćete im mogućnost da si uzgoje hranu za ovu godinu", naglašava se u dopisu.

Cjelovit dopis možete pročitati u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Koronavirus Stožer Mala obiteljska gospodarstva Stožer


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P