Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna proizvodnja
  • 20.10.2011.

Hrvatski agrar na trećini produktivnosti Unije

Ljerka Puljić iz Agrokora je kazala da domaća poljoprivreda i prehrambena industrija imaju potencijal za razvoj, no potrebno je investirati u nove tehnologije te u proizvode s višom dodanom vrijednosti

  • 942
  • 46
  • 0

Svijetu prijeti nestašica hrane, koja je sve skuplja, jer se prehrambena industrija, prije svega u SAD-u, počela okretati proizvodnji obnovljih izvora energije, rečeno je u utorak na okruglom stolu 'Budućnost primarne poljoprivrede' u sklopu 2. regionalne konferencije prehrambene industrije »MMC&Retail Arena 2011«.

Miroslav Božić, iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kazao je da je hrvatska primarna poljoprivreda na jednoj trećini produktivnosti koju imaju članice EU-a. Dodao je da se ulaskom u EU za Hrvatsku otvaraju nove mogućnosti, ali i izazovi. No, on vjeruje da se hrvatsko gospodarstvo sposobno integrirati u taj veliki prostor.

Uz važnost međusobne suradnje, Božić drži da je najveća mogućnost za Hrvatsku, ali i zemlje regije, mjere ruralnog razvoja.

Ljerka Puljić iz Agrokora je kazala da domaća poljoprivreda i prehrambena industrija imaju potencijal za razvoj, no potrebno je investirati u nove tehnologije te u proizvode s višom dodanom vrijednosti.

Puljić je kazala kako je osnovni potencijal za poljoprivrednu proizvodnju zemljište kojeg Hrvatska ima 950.000 hektara obradivog, a po nekim procjenama, kaže, na više od dva milijuna hektara moglo bi se proizvoditi.

Smatra kako poljoprivredu i prehrambenu industriju treba razvijati na način da se ona zaista percipira od svih sudionika u društvu kao strateška grana, što znači da svaka aktivnost koja može pridonjeti olakšanju investiranja, transferu znanja, stvaranju infrastrukture, treba biti prioritet bez obzira tko o tome odlučuje.

Proizvodnja i prerada hrane mora se dići na konkurentski nivo da bi mogla konkurirati onome što će dolaziti s drugih tržišta. Prostora za rast ima u voćarstvu, povrćarstvu, ekološkoj poljoprivredi, ali i kod ratarskih kultura.

Važnost investiranja u nove proizvode istaknuli su i vlasnik MK Grupe iz Srbije Miodrag Kostić, predsjednik Uprave i suvlasnik Victoria Grupe iz Srbije Zoran Mitrović, predsjednik Studen&CO Group iz Austrije Ilija Studen te Neven Vranković iz Atlantic grupe. Prema EBRD-u, radi se o tvrtkama koje stvaraju sedam milijardi eura prometa.

Kostić je kazao da ukoliko se brzo ne pripremimo za tržište od 500 milijuna ljudi i ne okrupnimo tvrtke, kroz neku suradnju pa ako treba i udruživanjem, sjedit ćemo na tribinama i gledati utakmicu koju igraju drugi igrači«.

Mitrović drži da je prilika u proizvodima bez GMO-a, kao što je soja i uljarice. No, kaže, Srbija nije prepoznala važnost biodizela, čiji potencijal samo u Vojvodini iznosi pet milijuna tona.

Kostić je kazao i kako je »ljubomoran na Hrvatsku« kako je vješto ispregovarala uvjete s EU za poljoprivredu.

Sudionici okruglog stola složili su se i kako su temelj uspješnog poslovanja kompanija jasna vizija osnivača te ljudski resursi. No, za iskorak iz regije na globalno tržište nedostaje kvalitetnih stručnjaka.

Autor: MARINKO PETKOVIĆ


Tagovi

Agrar Poljoprivredna proizvodnja Prehrambena industrija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer