Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 27.04.2018. 10:30

Hrvatske vode u OBŽ ulažu 2,3 milijarde kuna! Priča o navodnjavanju i proizvodnji domaće i zdrave hrane postaje ozbiljna

Sredstva koja će ove godine uložiti Hrvatske vode namijenjena su za projekte zaštite voda, vodoopskrbu, navodnjavanje, vodoopskrbu i odvodnju (sredstva EU) te zaštitu od štetnog djelovanja na području Osječko-baranjske županije, a za te namjene do 2022. godine uložit će 2.303.048.050,00 kuna!

Foto: OBŽ
  • 693
  • 80
  • 0

Osječko-baranjska županija od svih kontinentalnih županija bilježi najbrži razvoj, no, usprkos tome, teži i daljnjem društveno, prostorno i gospodarski održivom razvoju. Da to nije samo lijepa priča na papiru, već i brza realizacija, dokazuju i 2,3 milijarde kuna koje će, zahvaljujući aktivnosti i strateškom djelovanju Vlade Republike Hrvatske i zalaganju osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, uložiti Hrvatske vode u razdoblju 2018.-2022. godine na području Osječko-baranjske županije. Od toga je već za ovu godinu ugovoreno ulaganje teško 206,38 milijuna kuna u niz projekta, što je, smatramo, više nego dobra vijest za oporavak naše domovine.

Ulaganja Hrvatskih voda u područje OBŽ donose niz benefita

Cjelokupna priča ima pozitivnu tendenciju kretanja Osječko-baranjske županije jer donosi projekte uspostavljanja priključenosti stanovništva na sustave vodoopskrbe, navodnjavanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u skladu sa standardima Europske unije, osigurava vodu za piće zahtijevane kakvoće, pridonosi očuvanju zdravlja ljudi, zaštititi izvorišta voda za piće, kao i vodnih resursa i povezanih ekosustava te okoliša u cjelini. Ulaganja Hrvatskih voda u područje Osječko-baranjske županije, dakako, znače i ostale neizravne razvojne prednosti poput povećanja kvalitete života stanovništva, privlačenja novih razvojnih investicija i stvaranja novih radnih mjesta koja su Slavoniji i Baranji prijeko potrebna.

Treba promovirati proizvodnju i plasman zdrave hrane

Kako bi upoznali javnost s investicijama značajnim za razvoj cijele Županije, 23. travnja 2018. godine održana je konferencija za novinare na kojoj su se široj javnosti obratili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te direktor Vodnogospodarskog odjela Osijek Željko Kovačević. Tom prigodom, direktor Đuroković i direktor Jukić potpisali su Ugovor o sufinanciranju vodnih građevina na području grada Osijeka, vrijedan 4,85 milijuna kuna, što je još jedna dobra vijest.

Na konferenciji za medije zaključeno je da zajedničkim naporima treba promovirati proizvodnju i plasman zdrave hrane, a za što će Hrvatske vode osigurati resurse. Postavljena je hipoteza da uz Dravu i Dunav, nema nikakve zapreke za osiguranje dovoljne količine vode za razvoj navodnjavanja.

Župan Anušić: Ravnomjerno razvijamo sve općine i gradove OBŽ

"Riječ je o projektima koji su provedbeno i financijski izuzetno veliki i zahtjevni, pa smo odlučili informirati javnost o benefitima koje isti donose, kao i o rokovima u kojima će se realizirati. Sredstva koja će ove godine uložiti Hrvatske vode namijenjena su za projekte zaštite voda, vodoopskrbu, navodnjavanje, vodoopskrbu i odvodnju (sredstva EU) te zaštitu od štetnog djelovanja na području Osječko-baranjske županije, a za te namjene do 2022. godine uložit će 2.303.048.050 kuna, od čega je 1.275.000.000 kuna za vodoopskrbu i odvodnju. Drago mi je što će svi projekti biti završeni do kraja 2022. godine, a osobito sam ponosan što je ukupna vrijednost ulaganja takva da će sigurno generirati nove gospodarske aktivnosti i nova radna mjesta, što je za naše područje od posebne važnosti.

Na konferenciji za medije zaključeno je da zajedničkim naporima treba promovirati proizvodnju i plasman zdrave hrane, a za što će Hrvatske vode osigurati resurse!

Posebno naglašavam da Županija i Hrvatske vode gledaju na Osječko-baranjsku županiju kao na jedinstvenu cjelinu, zbog čega ravnomjerno razvijamo sve općine i gradove. Ne pravimo razlike nego projekte svih jedinica lokalne samouprave sagledavamo i potpomažemo na isti način. Dokaz tomu je i ulaganje u sedam aglomeracija koji obuhvaćaju praktično sve općine i gradove", poručio je župan Ivan Anušić.

Radi se nadogradnja  u sustave zaštite od poplava s projektima zaštite prirode

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je dodao kako se značajan dio investicija financira iz fondova Europske unije, što je velika prednost i odgovornost za ukupni rezultat ulaganja. Ponovio je kako se ranije ulagalo u sustave zaštite od poplava te da se sada na području Osječko-baranjske županije radi nadogradnja s projektima zaštite prirode i stavljanja tih resursa na korištenje građanima, što omogućava novi razvoj gospodarstva, turističke sadržaje i ponudu.

"Uz sustave navodnjavanja i velike infrastrukturne projekte ne zanemarujemo ni ulaganja u sadašnju infrastrukturu, a to potvrđuje i ugovor između Hrvatskih voda i Vodovoda Osijek vrijedan šest milijuna kuna, a kojim pomažemo rekonstrukciju kanalizacijske mreže na području Grada Osijeka (osobito na križanju Trpimirove i Drinske ulice). Znamo da se radovi izvode i na obaloutvrdi na desnoj obali Drave u Osijeku, što će Osijeku dati prepoznatljiv izgled grada na Dravi s najdužom šetnicom u Hrvatskoj", kazao je Đuroković.


Tagovi

OBŽ Razvoj Osječko baranjske županije Ivan Anušić Hrvatske vode Ulaganja u OBŽ Navodnjavanje


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]