Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 18.03.2022. 13:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

HPK mora biti komora obiteljskih gospodarstva s jasnim stavom o ključnim pitanjima

Ne smije biti produžena ruka Ministarstva poljoprivrede, kaže nakon izbora Miško Šklempe dosadašnji predsjednik Odbora za sustav krava-tele i konjogojstvo, koji je svoje mjesto našao i u novom Upravnom odboru.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
  • 400
  • 121
  • 0

Završeni su još jedni izbori u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) pa je tako na Skupštini, nakon ponovnog izbora starog predsjednika Mladena Jakopovića izabrana i nova poljoprivredna vlada u sjeni, odnosno novi Upravni odbor Komore, koji po novom broji čak 19 članova. Već na prvi pogled se može uočiti da su stočari zastupljeniji u odnosu na ratare ili neke druge predstavnike poljoprivrednika.  

"Opet će 'veliki igrači' voditi glavnu riječ na Upravnom odboru, kao i do sada jer su se potrudili naći 30-ak glasova na Skupštini kako bi zaštitili svoje interese u vrlo teškoj situaciji u poljoprivredi, posebno u stočarstvu, u kojoj se nalazimo uslijed drastičnog povećanja cijene stočne hrane, ali i energenata na otvorenom tržištu", kaže nam dosadašnji predsjednik Odbora za sustav krava-tele i konjogojstvo i jedan od kandidata za predsjednika Miško Šklempe, koji je svoje mjesto našao i u novom Upravnom odboru Komore.   

Veliki imaju HGK i HOK 

Inače, u Upravni odbor Komore izbrani su sljedeći članovi Skupštine Komore: Matija Raič, Mato Mihić, Željko Bjeliš, Jan Marinac, Zdenko  Močnik, Zvonimir Širjan,  Mario Trbušić, Ana Fumić. Mateja Vranović, Mato  Brlošić, Mario Glavaš, Miško Šklempe, Teo Šantić, Marijana Podrug, Josip Križanić, Zvonko Pipić, Antun Golubović, Antonio Buljanović i Božidar Pankretić. Uz već poznata imena iz prijašnjog saziva, tu su sada i tri poljoprivrednice iz Međimurja, Like i Šibensko-kninske županije, što je veliki napredak u odnosu na dosadašnji saziv kao i jedan bivši ministar poljoprivrede.

Šklempe ističe da nam u ovoj neviđenoj krizi treba svaki kilogram domaće hrane, odnosno litra mlijeka ili ulja iz domaće proizvodnje, dolazila ona od velikih ili malih proizvođača, jer su na kraju hrvatski potrošači ti koji odlučuju kome će dati svoje povjerenje. Međutim, kaže, ako već veliki već imaju HGK i HOK, a protiv kojih nema ništa jer oni bi trebali biti lokomotive razvoja hrvatske poljoprivrede - onda bi bio red da HPK bude komora obiteljskih poljoprivrednih proizvođača koji su najčešće prepušteni sami sebi.

Za predsjednika je ponovno izabran Mladen Jakopović (Foto: M. Petković)

Šklempe se uzda u skore izmjene Zakona o HPK, u drugom tromjesječju, te drži da su onda mogući i izvanredni izbori kako bi ona dobila predsjednika Komore koji mora biti seljak, a ne stranački dužnosnik.

Od 173.000 u izborima sudjelovalo njih 3500

Naime, drži da nije najbitnije za rad Komore je li njezin sadašnji predsjednik dobar čovjek, a je, već to ima li ona, a nije ga imala, jasan stav o ključnim poljoprivrednim pitanjima, a ne da bude 'produžena ruka' Ministarstva poljoprivrede. Osim toga, kaže, na Upravnom odboru su se lomili interesi velikih i malih, naravno uvijek na štetu malih, onih koji su slabiji i samim time i ranjiviji na otvorenom tržištu gdje vlada zakon jačeg.

Poseban problem je, kaže, jako loša izlaznost poljoprivrednika, njih oko 3.500 od onih s pravom glasa 57.800, na izbore za Skupštinu HPK, koji su prvi put provedeni online, a svejedno su trajali gotovo puna dva mjeseca.

Novi stari predsjednik - na čelo HPK ponovo izabran Mladen Jakopović

Šklempe drži da treba 'pritisnuti' Agenciju za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i rualnom razvoju, da svi registrirani poljoprivrednici u RH dobiju pravo glasa, a takvih je čak 173.000, a ne tek njih oko 35 posto. Osim toga, napominje, čak dvije županije, Istarska i Primorsko-goranska, nisu imale niti jednog kandidata, što drži velikim propustom u samoj organizaciji izbora, koji ne smiju biti farsa.

Grgić: Rad Komore mora bit javan jer su i ciljevi zajednički   

Kako rad Komore učiniti uspješnim, pitali smo prof. dr. sc. Ivu Grgića sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji se i sam natjecao za njezinu Skupštinu. On drži da ona mora odgovoriti na nekoliko izazova u ovim teškim vremenima, a prije svega dokazati članstvu opravdanost svoga postojanja, te dokazati javnoj upravi da je ona njezin partner u rješavanju mnoštva problema koji su naslijeđeni ili se pojavlju.

Za to mora uključiti znanstvenu, stručnu  i potrošačku zajednicu u svoj rad jer su im ciljevi zajednički. No, da bi to mogla učiniti njezin rad mora biti javan, otvoren za prijedloge, ali i podložan kritici koja ukazuje na propuste i nudi rješenja. Dakle, nužno je osvježiti njezin rad, bilo kroz postojeće odbore ili formiranjem novih za mlade poljoprivrednike, potrošače i odbor za znanost, kao što je njeziv predsjednik već najavio, zaključio je Grgić. 

Podsjećamo, i novi/stari predsjednik je rekao da se rad HPK mora više spustiti među male poljoprivrednike. "U mandatu želim osnažiti županijske ogranke koji će biti dostupni svakom poljoprivredniku", istaknuo je Jakopović. 


Fotoprilog


Tagovi

HPK Komora Izbori Skupština Predsjednik Miško Šklempe


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.