Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 17.06.2022. 18:00

Holandski farmeri upali u dvorište ministrice, najavljuju veliki protest

Vlada želi smanjiti emisije azota, a to za neke stočare znači gašenje farmi. Sukobi su sve intenzivniji

Foto: Facebook/Voll Gass/YT/Printscreen
  • 258
  • 88
  • 0

Holandska vlada je predstavila ciljeve za smanjenje emisije azota kako bi se zaštitila životna sredina. To je razlog velikih protesta i negodovanja poljoprivrednih proizvođača u toj zemlji. 

Novi zahtjevi razbjesnili su poljoprivrednike koji već nekoliko dana na razne načine pokazuju svoje nezadovoljstvo. 

Mark Rutte, premijer, je priznao da će ovim biti pogođeni mnogi, a nova ministrica za prirodu i azot, Christianne van der Wal je izjavila da se moraju preduzeti veoma oštre mjere. To je izazvalo polemiku između parlamentarnih stranaka. U fokusu je kritika neperspektivnosti poljoprivrede i poziv da se prilagode zahtjevi Vlade.

Došli pred vrata ministrice

Potaknuti ovom situacijom, deseci poljoprivrednika iz organizacije Voll Gass su prije nekoliko dana upali u dvorište ministrice van der Wal i tamo održali proteste. Traktorima su došli do njene kuće želeći joj uručiti "pismo ostavke". Ona je izašla van, a kada se nakon razgovora s njima htjela vratiti unutra, jedan od njih je rekao da nije zadovoljan odgovorom. Ministrica je tada jasno dala do znanja kako se osjeća zbog ovog čina rekavši da joj se djeca unutra tresu. Farmer je rekao da se i farmeri tresu. U sve se htio umiješati i ministričin muž, ali ga je ona odgurnula. Potom se rukovala s nezadovoljnim farmerom nakon čega su prosvjednici otišli. Ovakav čin naišao je na osudu javnosti. 

Također, željeznički saobraćaj između Vordena i Winterswijka bio je zaustavljen nakon što su farmeri traktorima blokirali prugu u blizini željezničke stanice Lichtenvoorde-Groenlo. Akcija je počela u 20:30h, a sve je završeno u 22h iste večeri.

Prijetili belgijskoj ministrici? 

Belgijska policija istražuje prijetnje flamanskoj ministrici za azot Zuhal Demir, koja je podržala ministricu van der Wal. Kada je Demir otišla na razgovor s farmerima naišla je na blokade traktorima, a na jednom je bila pričvršćena obješena lutka s natpisom koji je pozivao na njenu ostavku.

Holandski ministar poljoprivrede Henk Staghouwer otkazao je posjetu u Renswoudeu jednom proizvođaču koji strahuje šta bi se moglo dogoditi na njegovom imanju ako do posjete dođe. Protesti nisu završeni, a kompromis između dvije strane još se ne nazire. Poljoprivrednici poručuju da je Vlada zaglavila u pravnom blatu neisplativih standarda.

Trideset ruralnih opština okupljenih u grupu P10 odbacilo je planove o azotu. Ujedinjeni su u svom bojkotu jer strahuju da će nove mjere uništiti kvalitet života na selu. Ističu da se uklanjanjem cijelog poljoprivrednog sektora u nekim područjima može izazvati nestabilnost.

Veliki nacionalni protest farmera planira se održati u Stroeu, Gelderland, na imanju jednog farmera, u srijedu, 22. juna. Cilj je da se barem nekoliko pokrajina izjasni po ovom pitanju.

Najavljuju veliki protest (Foto: Facebook/Voll Gass)

Značajno će smanjiti broj grla?

Podsjetimo, u Holandiji je naloženo smanjenje emisije do 70 posto, a u prirodnim rezervatima i 95 posto do 2030. godine. Za ciljeve očuvanja prirode, azota, vode i klime, uključujući promjene u poljoprivredi je namijenjeno 24,3 milijarde evra. Za neke stočare bi to značilo da značajno smanje broj grla na farmama, a dio bi u potpunosti morao da prestane da se bavi stočarstvom.

Nedavno su svoj protest iskazali zatvaranjem krava u štale, jer im za ispašu trebaju dozvole.

Apsurd: Za ispašu krava u Holadniji trebaju dozvolu - stočari protestvuju

Proizvođači imaju problema i sa dozvolama za najsavremenije farme s niskom emisijom azota, a koje razmatraju sudije Državnog vijeća. Takav je slučaj s osam mljekarskih farmi u pokrajini Utrecht. Okružni sud Centralne Holandije presudio je prošle godine da nije uvjerljivo dokazano da štale s niskim emisijama zaista smanjuju emisije kako je predviđeno. Takav tok događaja plaši mnogobrojne stočare.


Tagovi

Holadija Emisija azota Protesti poljoprivrednika Poljoprivrednici Protesti stočara


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

66


Glasova: 30

Da 45,5%

Glasova: 25

Ne 37,9%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete