Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 28.10.2014. 17:20

Hogan će pojednostaviti ZPP i pomladiti selo?

Phil Hogan, novoizabrani povjerenik za poljoprivredu EK, obećao je da će pojednostaviti ZPP te donijeti posebne mjere za ostanak mladih na selu!

Foto: ec.europa.eu
  • 535
  • 135
  • 0

Hoće li nova Europska komisija Europi omogućiti i novi početak? Svakako se ovakvim sastavom komisije i vodstvom Jean-Claude Junckera, dogodio i velik zaokret u odnosu na zadnje dvije Barrosove komisije. Prije svega, ova komisija bit će posvećena ekonomskom rastu i novim radnim mjestima. Nova Komisija bi trebala preuzeti dužnost 1. studenoga 2014.

Što se pak agrara tiče, novi povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj i čovjek koji će odsad odlučivati o sudbini europskih, pa tako i hrvatskih poljoprivrednika, Irac Phil Hogan, preživio je saslušanje u parlamentarnom odboru AGRI, unatoč napadima zelenih, ali i vrućim pitanjima lokalne politike koja su mu postavljali sunarodnjaci.

Hogan, koji se smatra jednim od najiskusnijih irskih političara, doimao se stručno i vrlo i smireno tijekom saslušanja, nakon kojega je Odbor za poljoprivredu glasovao u korist njegove kandidature za posao povjerenika za poljoprivredu i ruralni razvoj. Ekonomist po struci, ali i bivši ministar okoliša iz desnog centra Fine Gael stranke, Hogan je još jednom podsjetio Odbor na svoje korijene. "Odrastao sam na farmi u Kilkenny-u", rekao je Hogan te izrazio zadovoljstvo što je tijekom 2013., ispred EU, predsjedao irskim vijećem za okoliš, što mu je koristilo u razumijevanju procesa ruralnog razvoja EU.

Pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP)

Pojednostavljenje ZPP-a, implementacija Nitratne direktive, aktivacija kriznih rezervi, generacijska obnova sela, preusmjeravanje potpora malim gospodarstvima. Sve su to zadaci novog povjerenika Phila Hogana.

Predsjednik Europske Komisije Jean-Claude Juncker upitao ga je kako misli ostvariti 300 milijardi € vrijedna radna mjesta, rast i investicije u svojem mandatu.

Juncker je zatražio od Hogan-a da se usredotoči na to da potrošnja u svrhu ruralnog razvoja bude dobro integrirana u poslove i investicijske strategije koje generiraju rast na nacionalnoj, ali i regionalnoj razini.

Drugi Hoganov zadatak je donijeti veću fleksibilnost te pojednostavljenje instrumenata Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Konkretno, od Hogana se očekuje da će predstaviti prijedloge za pojednostavljenje u području izravnih plaćanja, a osobito što se tiče ozelenjavanja, ruralnog razvoja, politike kvalitete i sheme voća i povrća.

Hogan je svoje dužnosti shvatio ozbiljno, znajući da "pojednostavljivanje nije uvijek jednostavan proces". On je obećao da će početi analizu postojećih zakona i na temelju toga vidjeti što se konkretno može pojednostaviti. Nakon godinu dana, Hogan je objasnio da će revidirati sustav izravnih plaćanja, ali i koji bi ga aranžmani mogli poboljšati. Dodao je da je bio itekako svjestan i zabrinutosti oko ozelenjavanja poljoprivrede, ali da je htio temeljitu provjeru prije donošenja procjene.

Okoliš i održivost ostat će središnje mjesto u poljoprivredi EU

Hogan je rekao da je pravovremen i dobar odgovor na ruske sankcije bio najizravniji izazov s kojim se susreo. "Pokazali smo solidarnost prema poljoprivrednicima. Nećemo oklijevati poduzeti odgovarajuće mjere", nastavio je. Hogan je objasnio da će, kao povjerenik, obratiti pozornost na programe ruralnog razvoja i pobrinuti se da poljoprivreda ima koristi od istraživanja i inovacija, također u okviru Horizon 2020 inicijative EU. Okoliš i održivost ostat će središnje mjesto u poljoprivredi Unije.

Povjerenik je govorio i o otvaranju poslovnih mogućnosti kroz sporazume o slobodnoj trgovini. No, on je rekao da transatlantska trgovina i investicijska partnerstva (TTIP) ne bi trebali dovesti do pritiska na vlastitim proizvodnim standardima EU.

Predstavnici zelenih Hogana su optužili zbog nedorečenog stava o organskoj poljoprivredi i pitanju GMO-a, ali i ignoriranja neonikotinoida kao neuroaktivnih insekticida sličnih nikotinu te posljedicama koje njihovo korištenje ima na populacije pčela.

Posebne mjere za ostanak mladih na selu

Phil Hogan morao je odgovoriti i na niz neugodnih pitanja. Njegovi odgovori najbolje otkrivaju budućnost koja nas očekuje tijekom sljedećih nekoliko godina, kao zemlju članicu EU, visokovrijednog poljoprivrednog potencijala i bogate geografske i klimatske raznolikosti koja nam dopušta, kada se priča o uzgoju - bogat repertoar kultura.

Na pitanje zastupnice Petir o ostanku mladih na selu, Hogan je odgovorio da će se poseban trud uložiti kako bi mlade zadržali na selu te da je u planu razgovor s Europskom investicijskom bankom zbog razvijanja mjera koje će osposobiti mlade za korištenje financijskih sredstava.

Hogan je odgovorio kako unutar predviđenih politika Zajedničke poljoprivredne politike postoje različite obvezne i dobrovoljne mjere za pomoć poljoprivrednicima, a posebno je istaknuo mjere ozelenjavanja za koje se izdvaja 30% sredstava namijenjenih izravnim plaćanja za poljoprivredne prakse koje blagotvorno djeluju na klimatske promjene i okoliš.

Foto: ec.europa.eu


Tagovi

Phil Hogan Jean-Claude Juncker Strategija Fleksibilnost AGRI Kandidatura CAP Ozelenjavanje Horizon 2020 Održivost TTIP ZPP Nitratna direktiva Investicijske strategije Generacijska obnova GMO Mladi na selu Neonikotinoidi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer