Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 07.01.2014. 08:07

Hoćemo li krenuti putem ruralnog razvoja?

2014. je godina promjena koje će, ovisno o pripremljenosti institucija, ali i samih poljoprivrednika, omogućiti konkretne rezultate

  • 929
  • 142
  • 0

ZPP, Zajednička poljoprivredna politika temelji se na 2 stupa. Prvi stup je tržišna politika koja se financira se iz Europskog fonda za garancije u poljoprivredi (EFGP) koji osigurava izravnu financijsku pomoć poljoprivrednicima u zemljama članicama, a drugi stup čini politika ruralnog razvoja temeljena na Europskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj (EPFRR). To je fond s jedinstvenim skupom pravila za ruralni razvoj koji ima tri prioritetna cilja kojima se može financirati

  • jačanje konkurentnosti sektora poljoprivrede i šumarstva,
  • poboljšanje okoliša i krajolika,
  • poboljšanje kvalitete života u ruralnim područjima i postizanje raznolikosti ruralnoga gospodarstva

Svaka tematska os odgovara jednom od prioritetnih ciljeva Plana za ruralni razvoj. Zemlje članice i njihove regije moraju rasporediti sredstva za financiranje ruralnog razvoja na ove tri tematske osi, ali mogu izabrati mjere i projekte koji najbolje odgovaraju potrebama njihovih ruralnih područja. U 2014. godini, prema sadašnjim predviđanjima, odobravati će se bespovratna sredstva EAFRD-a za obnovu sela i ruralnih područja u okviru mjera Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. - 2020. za općine i gradove ispod 10.000 stanovnika. Bespovratna sredstva po projektu će iznositi do 1.000.000 EUR.

Što nam donosi Program ruralnog razvoja 2014.-2020.?

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je nacrt Programa ruralnog razvoja 2014 - 2020 te najavilo i njegovu skoru finalizaciju, a isti će postati važeći po usvajanju od strane Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije. Ovaj važan strateški dokument trebao bi pridonijeti razvoju hrvatske poljoprivrede i ruralnom razvoju uopće, a ujedno je i preduvjet za korištenje sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj - fonda iz kojeg će hrvatskim poduzetnicima biti dostupno nešto više od 2 milijarde eura u narednih sedam godina.

Program ruralnog razvoja 2014 - 2020 definira ukupno 18 mjera za koje se procjenjuje da će aktivirati najviše projekata. Imajući na umu velike potrebe poljoprivrednog i prerađivačkog sektora za ulaganjima i želju za razvojem ruralnih područja, Ministarstvo poljoprivrede najavilo je kako se tijekom 2014. godine planira raspisivanje natječaja za 8 mjera Programa, čime bi se prebrodila ova, tzv. prijelazna godina, odnosno prelazak s pretpristupnog programa IPARD na Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj.

Do kraja ove godine planira se i izrada Pravilnika o provedbi spomenutih mjera, a iz Ministarstva najavljuju da će prvi natječaji moći biti raspisani već u ožujku sljedeće godine. Izradom Programa ruralnog razvoja kao temelja za korištenje Europskog poljoprivrednog fonda pruža se znatno više mogućnosti za ulaganja u razvoj ruralnih područja.

Ulaganje koje započne već nakon same prijave na natječaj bit će priznato kroz Europski poljoprivredni fond (ako projekt prođe na natječaju, korisnici sredstava više neće morati biti u sustavu PDV-a), a biti će moguće i predfinanciranje, odnosno avansna isplata u visini 50 posto od iznosa potpore. Još jedna zanimljiva novost jest mogućnost financiranja vlastitog udjela u projektu kroz financijski leasing, što je dosad bilo moguće isključivo bankarskim kreditom ili vlastitim sredstvima.

Kroz mjeru „Razvoj poljoprivrednog gospodarstva i poduzetništva“ provodit će se podmjera „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti na OPG“ i podmjera „Ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima u rangu mikro i malih gospodarskih subjekata“. Prihvatljivi korisnici unutar ovih podmjera su obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja će moći ulagati u turizam u ruralnom području, izravnu prodaju proizvoda, preradu, ulaganja u zanatske usluge i obrte vezane uz poljoprivredu, šumarstvo, tradiciju i izradu suvenira. Visina potpore kretat će se od minimalno 3.500 Eura do maksimalno 70.000 eura.


Tagovi

EU fondovi EPFRR Zajednička poljoprivredna politika Prioritetni ciljevi Plan za ruralni razvoj Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.