Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 11.07.2022. 18:00

Hoće li BASF zatvoriti pogon u Njemačkoj?

Nestašica prirodnog plina iz Rusije mogla bi rezultirati zatvaranjem pogona i otpuštanjem radnika, ali i većim posljedicama

Foto: Depositphotos/firn
  • 628
  • 147
  • 0

Zbog krize s plinom moguće je zaustavljanje proizvodnje amonijaka u tvornici vodeće kemijske kompanije BASF na lokaciji u Ludwigshafenu, u Njemačkoj. Taj prekid mogao bi biti nadoknađen proizvodnjom u pogonima u Belgiji i SAD-u.

Njemačka uvelike ovisi o ruskom prirodnom plinu koji je osnovna sirovina za proizvodnju amonijaka. Upravo to je limitirajući faktor za pogone ove tvrtke.

Nema plina, nema gnojiva, nema hrane

Izvoz plina iz Rusije za Europu je pao za 30 do 50 posto u posljednja dva tjedna. Očekuje se opća energetska kriza, a kemijska i industrija umjetnih gnojiva mogle bi ostati bez dovoljnih količina osnovne sirovine, što je pogodilo i BASF, najvećeg svjetskog dobavljača kemikalija.

Europu čeka teška kriza s gnojivima?

Menadžerski tim kompanije se nikad nije suočio s takvom situacijom i otvorena je opcija koja predviđa zatvaranje kompleksa. Ovim potezom bi 39.000 zaposlenih radnika u njemačkom pogonu ostalo bez zaposlenja, a bilo bi ugroženo europsko gospodarstvo i proizvodnja hrane.

Belgijski pogoni kao rješenje

U Ludwigshafenuasu za proizvodnju amonijaka i acetilena najviše troše upravo plin, i stoga postoji opasnost da dođe do obustave u slučaju prekida isporuke ruskog plina.

Izlaz vide u postrojenju u Antwerpenu u Belgiji koje je manje ovisno o uvozu iz Rusije i koristi ga u količini od pet do 10 posto. Drugi dio količina bi proizvela američka tvornica koja je izgrađena u suradnji s norveškom Yarom.


Tagovi

BASF Amonijak Nestašica Prirodni plin Proizvodnja gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]