Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovačke priče
  • 19.02.2022. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Zadvarje

Hladnjača od 2009. stoji prazna - postaje regionalni centar za obradu mesa divljači?

Mijenjanjem lovačke zakonom propisane direktive pogon u Zadvarju izgrađen prije 13 godina i dalje stoji napušten. Najnoviji plan je da bi mogao zaživjeti kao regionalni centar za distribuciju mesa divljači.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 677
  • 63
  • 0

Zbog rigorozne zakonske odredbe o pravilnom skladištenju odstrijeljene divljači, Lovački savez splitsko-dalmatinske županije još je početkom 2009 godine u gospodarskoj zoni u Zadvarju udario temelje suvremene hladnjače namijenjene za skladištenje mesa od divljači u kojoj se u nekoj perspektivi namjeravalo vršiti njegovo pakiranje i daljnja distribucija.

Međutim, nije dugo trebalo da tada važeća zakonska obveza doživi svoju preinaku, bar onu papirnatu, pa je milijun kuna poreznih obveznika koliko je do sada utrošeno u gradnju objekta, otišlo u vjetar. Pošto se radilo o vrlo značajnom objektu specifične namjene u njemu je posao trebalo naći nekoliko osoba. No, umjesto posla i deponiranja mesa divljači u za to adekvatnim hladnjacima, zarasla i napuštena danas služi za "skladištenje" sijena lokalnih stočara, a nerijetko u njima prenoće lisice i divlje mačke.   

S obzirom da je ovih milijun kuna utrošeno samo u prvu fazu poslova odnosno u grube radove, svojevremeno se razmišljalo o nekakvom turističko-poslovnom centru u kojem bi egzistirao lovački muzej kao i ostali sadržaji vezani za lov i zaštitu okoliša. Jedini problem Savez je tada imao s općinom Zadvarje koja nije ispoštivala stavku ugovora o komunalnom opremanju, tvrdio je tada prvi čovjek LS Splitsko-dalmatinske županije Mladen Balić.

"Postoji ideja u Hrvatskom lovačkom savezu o formiranju regionalnog centra za obradu mesa divljači i njihovu daljnju distribuciju. Međutim, za sada je to samo ideja. Namjeravamo sazvati sastanak svih dalmatinskih lovačkih saveza na kojem bi, ukoliko dođe do realizacije ove ideje, predložili objekt u Zadvarju kao budući regionalni centar, s obzirom da već imamo izgrađen", pojasnio nam je stav saveza njegov čelnik Mladen Balić

U slučaju da ideja regionalnog centra ne zaživi, o njegovoj sudbini, dodao je, odlučivat će se na skupštini ovog saveza. 

Velike nade polagale su se u jedan takav pogon u kojem bi deponirana divljač trebala proći određene faze, rasijecanja, obrade i pakiranja. Važnost izgradnje jedne takve hladnjače bila bi tim veća obzirom na potražnju divljačine kao zdrave hrane, pa se tako namjeravala povećati i gastro ponuda u dalmatinskim restoranima kroz degustiranje pripravljenih jela.

Najveći gubitnik je za sada općina Zadvarje. Osim koje kune više u općinskoj blagajni na račun komunalnog doprinosa, izostat će i predviđeno zapošljavanje.

"Što se tiče opremljenosti gospodarske zone mogu samo kazati kako je ista u međuvremenu potpuno komunalno opremljena. Sa naše strane nema zapreka. Stoga je sve na investitorima", kratko je prokomentirao načelnik općine Ivan Krželj.


Fotoprilog


Tagovi

Hladnjača Deponiranje mesa divljači Zadvarje Regionalni centar Divljač Mladen Balić Ivan Krželj


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]