Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan voćarstva
  • 06.09.2013.

Hibridi s Poljoprivrednog instituta idu u Afriku

Jučer se na Institutu okupilo više od 500 poljoprivrednika, znanstvenika i gospodarstvenika iz Hrvatske i inozemstva

Foto: RGBStock.com
  • 444
  • 42
  • 0

Tradicionalni Dan polja kukuruza, soje i suncokreta Poljoprivrednog instituta Osijek protekao je u dobrom ozračju. Na jednom mjestu okupilo se više od 500 poljoprivrednika, znanstvenika i gospodarstvenika iz Hrvatske i inozemstva, potvrdivši i ove godine da je ta Poljoprivredni institut čvrsta poveznica između znanosti i neposredne proizvodnje, što i je njezin cilj.

"S obzirom na priključenje Hrvatske Europskoj uniji stavljen je jači naglasak na sortiment koji se može istovremeno implementirati kako u zemlje EU, tako i u RH, ali i na onaj sortiment s kojim smo ušli na tržište Bliskog istoka", rekao je dr. sc Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog Instituta u Osijeku, pozdravljajući nazočne. Dodao je kako upravo ovih dana intenzivno razvijaju poslovnu suradnju izvozne orijentacije, u Mađarskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Bugarskoj, kao i na njihovim tradicionalnim tržištima, Turskoj i Iranu, dok su inicijalne količine sjemena poslali u Pakistan, ali i u Maroko, Egipat, Libiju i Sudan.

Domaći proizvođači i dalje su vjerni Poljoprivrednom institutu, što govori i postotak zastupljenosti njihovog sortimenta na domaćem tržištu, jer je više od 50 posto svih njiva zasijano sjetvenim materijalom osječkog Instituta od čega pšenice 62 posto, ječma 75 posto, lucerne 90 posto, stočnog graška 80 posto, soje 75 posto i kukuruza 18 posto. Dr. Zdunić osvrnuo se i na nedavno ponovno uspostavljenju praksu sijanja tavanuše, napomenuvši kako o kvaliteti sjemena ovisi uspjeh cjelokupne proizvodnje.

Kako navodi Glas Slavonije, okupljenim poljoprivrednicima obratio se i dr.sc. Željko Kraljičak, Osječko-baranjski dožupan, koji je napomenuo kako smo svi svjedoci trenda propadanja malih poljoprivrednih gospodarstava i da na europskom tržištu mogu opstati samo oni koji mogu konkurentno proizvoditi, a za što je osnovni preduvjet znanje. Na ovom prostoru, osječki je Institut rasadnik znanja koji svojim rezultatima rada i stalnim osuvremenjivanjem sortimenta i sjetvenog materijala dokazuje da je stabilna znanstvena institucija i pouzdan partner poljoprivrednom proizvođaču, a nadamo se da će tako i ostati.

Foto: RGBStock.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Dan polja Zvonimir Zdunić Željko Kraljičak Poljoprivredni institut Izvoz Pšenica Ječam Maroko Egipat Osijek


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."