Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza tla
  • 20.07.2020. 12:00

HAPIH: Nakon skidanja usjeva, vrijeme je za analizu tla

Analiza tla je i zakonski propisana i obvezna za korisnike (posjednike) čije su površine upisane u ARKOD i jednake su ili veće od 1,00 ha, znači za sve oranice, livade, pašnjake, krške pašnjake, vinograde, voćnjake, maslinike, kulture kratke ophodnje te mješovite višegodišnje nasade.

Foto: Jumpstory
  • 588
  • 62
  • 0

Analiza tla omogućava uvid u stanje, odnosno tzv. zdravlje tla, štedi novac i povećava prinose. Istovremeno, optimizacijom gnojidbe, čuvamo okoliš i proizvodimo sigurnu i zdravu hranu.

U poljoprivrednoj proizvodnji tlo je nezamjenjivi resurs koji usjevima osigurava usvajanje hranjivih tvari i vode, a prinosi u najvećoj mjeri ovise o pristupačnosti i opskrbljenosti tla makro i mikrohranjivima.

Stoga gnojidbi, kao jednoj od najvažnijih agrotehničkih mjera u proizvodnji koja osigurava uravnoteženu opskrbu hranjivima i popravlja plodnost tla, treba posvetiti veliku pozornost.

Zakonski propisana i obvezna 

Kako bi imali informacije o tome kakvo je naše tlo, koliko je plodno i što mu nedostaje, potrebno ga je analizirati.

"Na osnovu rezultata analiza i preporuka gnojidbe mineralnim i organskim gnojivima optimiziramo raspoloživost neophodnih elemenata biljne ishrane u skladu s kemijskim svojstvima tla, fiziološkim i tehnološkim potrebama usjeva i planiranom proizvodnjom, kao i visokim standardima zaštite okoliša i zdravlja ljudi", ističu iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Agroekoteh: Kako smanjiti štete u poljoprivredi zbog klimatskih promjena

Također, zakonski je propisana i obvezna za korisnike (posjednike) čije su površine upisane u ARKOD i jednake su ili veće od 1,00 ha, znači za sve oranice, livade, pašnjake, krške pašnjake, vinograde, voćnjake, maslinike, kulture kratke ophodnje te mješovite višegodišnje nasade.

Analiza tla obuhvaća:

  • uzimanje uzoraka tla
  • analizu ili procjenu mehaničkog sastava tla
  • agrokemijsku analize tla
  • tumačenje rezultata i preporuka gnojidbe

Optimizacije gnojidbe

Optimizirati gnojidbu znači odrediti točnu količinu, vrstu, vrijeme i način aplikacije gnojiva na temelju analize tla, na temelju sortne i tehnološke specifičnosti nasada i na temelju klimatskih činitelja.

"Na temelju višegodišnjeg rada na poslovima ispitivanja plodnosti tla i obavljenih preko 50.000 analiza u HAPIH-ovom Centru za tlo zaključujemo da se gnojidba u našim proizvodnim uvjetima nažalost nerijetko nije optimizirana te da postoji oko 20 % površina koje imaju visoku opskrbljenost fosforom,  a na oko 10 % visoku opskrbljenost kalijem te je na istima moguća vrlo reducirana gnojidba koja uvelike financijski rasterećuje proizvođača. 

Označavanje domaćih proizvoda odsad u nadležnosti HAPIH-a

S druge strane podaci nam pokazuju da su tla sve kiselija i da razina humusa u tlu pada te je gnojidbi dušikom i kalcizaciji tla potrebno posvetiti više pažnje kao i uvođenje zelene gnojidbe na našim tlima“, napominju iz HAPIH-a.

Preporuka gnojidbe daje odgovore jesmo li na pravom putu što se gnojidbe tiče, ako nismo gdje griješimo, i nudi rješenje na koji način možemo grešku eliminirati.

Gdje analizirati tlo?

U Republici Hrvatskoj ispitivanje plodnosti tla regulirano je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu (NN 20/2018) i pravilnicima. Na razini države imenovan je referentni i ovlašteni laboratoriji za ispitivanje plodnosti tla. 

Referentni laboratorij za ispitivanje plodnosti tla u Republici Hrvatskoj je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za tlo.

Ovlašteni laboratoriji u RH su:

  • Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Laboratorij Zavoda za agroekoogiju i zaštitu okoliša, Vladimira Preloga 1. Osijek (FAZOS),
  • Euroinspect- Croatiakontrola d.o.o. Zagreb, Karlovačka cesta 4L,
  • Labosan d.o.o. Rim 42, Zagreb, Odjel Laboratorij Virovitica, Matije Gupca 254, Virovitica,
  • Inspecto d.o.o. Električne centrale Đakovo, Laboratorij u Osijeku, Vukovarska cesta 239 b. Nemetin,
  • Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ishranu bilja, Zagreb, Svetošimunska cesta 25.

Tagovi

HAPIH Analiza tla Proizvodnja Agrotehničke mjere Gnojidba Uzorak Optimizacija EUROINSPECT LABOSAN INSPECTO AGRONOSKI    FAKULTET


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]