Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razbijen kôd
  • 19.08.2022. 18:00

Haker provalio u operativni sustav John Deere traktora

Ovaj je slučaj brzo privukao pozornost na društvenim mrežama, posebno među farmerima, članovima takozvanog pokreta za pravo na popravak

Foto: Depositphotos/Krivosheevv
  • 4.006
  • 245
  • 0

Australski haker Sick Codes provalio je operativni sustav na John Deere traktorima. Ovaj je računalni stručnjak prošlog vikenda na najvećem svjetskom sajmu hakera, DefConu, u Las Vegasu, uživo demonstrirao svoj rad. 

Kako bi dokazao što je napravio, integrirao je među hakerima popularnu računalnu igru ​​Doom u operativni sustav i igrao je na upravljačkom terminalu za John Deere traktore. 

Ovaj je slučaj brzo privukao pozornost na društvenim mrežama, posebno među farmerima, članovima takozvanog pokreta za pravo na popravak, piše Fierceelectronics. Naravno, ima i zabrinutih zbog toga što je sustav proizvodnje hrane zapravo jako ranjiv, krhak i nestabilan. 

Preuzeti kontrolou nad opremom

"Sick Codes je razbio John Deere, a ovo je samo početak", tweetao je Kyle Wiens, izvršni direktor iFixit-a i zagovornik prava na popravak. "Ispostavilo se da je cijeli naš prehrambeni sustav izgrađen na zastarjelom Linux i Windows CE hardveru bez sigurnosnih zakrpa."

Wiens je kasnije tweetao da je hakiranje prvi korak koji će utrti put poljoprivrednicima da ponovno preuzmu kontrolu nad opremom koju posjeduju.

Naime, u SAD-u, ali i Australiji te drugdje po svijetu poljoprivrednici traže pravo na to da samostalno mogu popraviti svoje poljoprivredne strojeve. U tu je svrhu osnovan pokret Right-to-Repair (pravo na popravak, op.a.) koja se bori za mogućnost da vlasnik može sam promijeniti filter, očisti ispušnu cijev i sve one druge sitne popravke koje može samostalno učiniti. 

Nema popravka bez kôda

Naime, kritičari optužuju proizvođače poput JD-a da koriste strogo zaštićen softver kako bi spriječili neovlaštene intervencije u visoko digitaliziranim poljoprivrednim strojevima. Samo ovlašteni trgovci i radionice mogu održavati strojeve i vršiti popravke.

Kako popraviti visoko digitalizirani traktor? (Foto: Depositphotos/stocktributor)

Kao što smo rekli, to znači da sami farmeri ili mehaničari ne uspijevaju obaviti niti najobičnije popravke ili održavanje jer se određene značajke traktora mogu aktivirati ili deaktivirati samo pristupom kôdu. 

Fendt morao zaustaviti proizvodnju - radnici poslani kući

Ipak, ovo što je napravio haker Sick Codes nije tako jednostavno. Njegovo razbijanje kôda trajalo je mjesecima, a čini se da je zahtijevalo i intervencije u hardveru

John Deere nije bio dostupan za komentar no valja reći kako su prošle godine izdali priopćenje da razne tvrdnje o eksploataciji nisu omogućile pristup korisničkim računima, računima trgovaca ili osjetljivim osobnim podacima što smatraju najvažnijim u poslovanju. 


Tagovi

Razbijanje koda John Deere Sick Codes Digitalizacija poljoprivrede Right to Repair Popravak traktora


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]