Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 07.02.2022. 16:00

Hajduković: Zakon o poljoprivrednom zemljištu će favorizirati velike i financijski moćne

Zastupnici iz Kluba socijaldemokrata tvrde da je konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu poguban za male poljoprivrednike.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 2.814
  • 289
  • 0

"Postoji čitav niz nejasnoća u sustavu bodovanja, a uvode se i kriteriji bez dodatnih obrazloženja i jasne definicije kao i sektora na koji se odnose. Bojimo se da će sve to dovesti do daljnje netransparentnosti i nepravilnosti u postupcima raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem na koje su se poljoprivrednici već žalili", stoji u reakciji na konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju potpisuju zastupnici Domagoj Hajduković, Romana Nikolić i Marina Opačak Bilić iz Kluba socijaldemokrata. 

Naime, Vlada je prošli tjedan u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, za koji zastupnici iz Kluba socijaldemokrata tvrde da je poguban za male poljoprivrednike.

U priopćenju navode da mnogi poljoprivrednici već duže vrijeme iskazuju nezadovoljstvo načinom na koji jedinice lokalne samouprave daju državno zemljište u zakup, a kao primjere navode one iz Čađavice, Pitomače i Garešnice. "Svjedočili smo samovolji i netransparentnosti pojedinih čelnika JLS kada se državna zemlja javnim pozivom dijelila stranačkim poslušnicima, podobnim kadrovima, kumovima i rodbini, većinom osobama koja do tada nisu imali zemlju u zakupu, a bez nje su ostali ozbiljni dugogodišnji poljoprivredni proizvođači", komentiraju i dodaju da upravo ti ozbiljni poljoprivrednici žive isključivo od poljoprivrede te da sada ne mogu doći do osnovnog resursa koji im je potreban – zemlje. 

Nejasnoće u sustavu bodovanja

Zastupnici tvrde da u predloženom Zakonu, u sustavu bodovanja postoji još čitav niz nejasnoća, a kao takve navode to da nigdje nisu navedeni do sada uvriježeni kriteriji kao npr. dosadašnji posjednik, stočar povrtlar i slično. Isto tako, smatraju da se uvode kriteriji bez dodatnih obrazloženja i jasne definicije kao i sektora na koji se odnose poput "stvaranja dodane vrijednosti" trajnih nasada i prerade u stočarstvu i ratarstvu za što kažu da je vrlo širok pojam i bez jasnog definiranja može biti podložno različitim tumačenjima. "Bojimo se da će sve to dovesti do daljnje netransparentnosti i nepravilnosti u postupcima raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem na koje su se poljoprivrednici već žalili", upozorili su.

Nezadovoljni su i time kako se tretira ekološka proizvodnja i ekološke proizvođače, zatim činjenicom da se ostavlja i mogućnost nekontroliranog rasta cijena budući da najveća ponuđena cijena neće više biti limitirana na "maksimalno dvostruko" od početne cijene.

"Svakome je jasno da će takav pristup zemljišta ograničiti samo na one koji će si moći to financijski i priuštiti, odnosno samo rijetki, oni kojima u slučaju nedostatnosti postojećeg kapitala su sklone i banke, dok sva mala ili manja gospodarstva neće na ovaj način doći ni do minimalnih površina”, naglašavaju. 

Pogoduje se velikim proizvođačima

Tvrde kako još uvijek ne postoji jasna strategija razvoja poljoprivrede i pitaju se kamo ovako predloženi zakon vodi i kome pogoduje. Ističu da to sigurno nisu mali i srednji proizvođači.

"Bojimo se da donošenje ovakvog Zakona neće spriječiti zlouporabe i nepravilnosti pri dodijeli poljoprivrednog zemljišta, već unijeti dodatnu nesigurnost u sam proces", kažu zastupnici dodavši da će se to loše odraziti na već opustošeni ruralni prostor Slavonije, Baranje i Srijema, ali i na druge dijelove Hrvatske gdje je dominantna gospodarska aktivnost poljoprivreda

Kako je napisao Hajduković na svom Facebook profilu, on smatra da ovako predloženi Zakon neće riješiti probleme u ovom sektoru već mu se čini da će favorizirati velike i financijski moćne.

"Na kraju dana, poljoprivredno zemljište jedan je od najvažnijih resursa kojima država raspolaže i baš zbog toga pozivamo i ostale kolegice i kolege zastupnike da se odlučno suprotstave ovakvom lošem prijedlogu Zakona", poručili su. 


Tagovi

Klub socijaldemokrata Poljoprivredno zemljište Domagoj Hajduković Zakon Romana Nikolić Marina Opačak Bilić Poljoprivredno zemljište


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]