Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 24.03.2022. 07:30

Gušenjem će usmrćivati perad oboljelu od ptičje gripe - alarmantno u Francuskoj

Opasni virus se širi preko divljih ptica i životinja na farmama. Na velikim farmama obavlja se eutanaziranje peradi, dok su male stavljane u karantenu.

Foto: Depositphoto/quangpraha1981
  • 228
  • 85
  • 0

Ptičja gripa se i dalje javlja u zemljama Europske unije. Do 21. veljače 2022. godine najviše slučajeva zaraze zabilježeno je u Francuskoj, njih 285, zatim u Mađarskoj 29, Poljskoj 20, Italiji 16 i Njemačkoj 15.

Opasni virus se širi preko divljih ptica i životinja na farmama. Na velikim farmama obavlja se eutanaziranje peradi, dok su male stavljane u karantenu.

Alarmantno stanje u Francuskoj

Francuska je čak dozvolila nekim uzgajivačima da ubijaju svoju perad gušenjem, odnosno gašenjem ventilacije što dovodi do porasta temperature u peradarniku i gušenja, kako bi se zaustavio brzi razvoj ptičje gripe koja je veterinarima otežavala eutanaziranje, izjavio je francuski ministar poljoprivrede Julien Denormandie.

Nemaju dovoljno ljudi da eutanaziraju svu zaraženu perad (Depositphoto/WindNight)

Reuters navodi da je gušenje dozvoljeno isključivo zbog oporavka od epidemije u zapadnom dijelu zemlje gdje se nalazi oko 25 posto nacionalnog jata peradi. Odluka se našla pod kritikom poljoprivrednih sindikata i aktivista za dobrobit životinja koji kažu da je to nemilosrdno i neprihvatljivo.

"Želimo različite opcije, a gušenje bi se moglo odobriti u specifičnim okolnostima kada se misli da je to jedini odgovor i mogućnost držanja pod kontrolom situacije u kojoj bi životinje mogle uginuti tijekom nekoliko sati ili dana", napomenuo je. 

Ukupno je registrirano 975 izbijanja ekstremno patogene ove gripe na farmama peradi do 22. ožujka, jer je prva epidemija u posljednjih 12 mjeseci otkrivena 26. studenog, pokazuju podaci tamošnjeg ministarstva. Zbog opasne bolesti eutanazirani su milijuni jedinki. U Francuskoj se uzgaja veliki broj gusaka i pataka od kojih se radi tradicionalan specijalitet foie gras.

Francuska je poznata po uzgoju gusaka i pataka (Depositphotos/thaka11)

H5N1 se brzo širio Europom posljednjih mjeseci, što je dovelo do velikih gubitaka na brojnim međunarodnim lokacijama, posebno u Italiji.

Gripa i u Rumunjskoj

Rumunjska je prijavila novo izbijanje ptičje gripe na jednoj farmi na jugu zemlje, objavila je ovaj tjedan Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Epidemija je otkrivena u Oinacuu, u blizini granice s Bugarskom.

Eutanazirano je 6.770 zaraženih jedinki i skoro 34.000 preostalih na farmi, priopćila je organizacija sa sjedištem u Parizu, pozivajući se na informacije rumunjskih zdravstvenih vlasti.


Tagovi

Francuska Rumunjska Ptičja gripa Virus H5N1 Ptice Bolest ptica Eutanazija gušenjem


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P