Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nesreće
  • 20.09.2021. 15:00
  • Splitsko-dalmatinska, Brač

Grom ubio stado ovaca, gorio traktor, sušara za žitarice i stoka

Prošli tjedan popraćen je brojnim nesrećama u poljoprivredi i na gospodarstvima.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 890
  • 232
  • 0

Snažno grmljavinsko nevrijeme koje je u ranu zoru u nedjelju poslije četiri sata pogodilo istočni dio otoka Brača, posebice općinsko središte Selca, nanijelo je velike štete koje će se tek zbrajati i što će se dugo prepričavati.

Ipak, najveću štetu pretrpio je Zoran Trutanić iz Selaca kojemu je grom pogodio stado od 47 ovaca te mu ugrozio životnu egzistenciju, a udar je preživjelo svega pet životinja.

"Gromovi su "tukli" više od sata vremena, a takav pomor stoke ne pamte ni najstariji stanovnici“, tvrde mještani. 

Brački ovčari su se odmah organizirali i skupili 50 mladih janjaca koje će ovaj tjedan biti isporučeni oštećenom vlasniku, stoji na Facebook profilu Hrvatski krški pašnjaci.

U požaru izgorjela stoka

Prošli tjedan obilježen je većim brojem vatrogasnih intervencija na poljoprivrednim gospodarstvima. 

Kako je objavila Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska, u četvrtak 16. rujna oko 16 sati u Staroj Ploščici, naselju kod Čazme, došlo je do stravičnog požara na gospodarstvu u vlasništvu 58-godišnjaka. U objektu se nalazila sušara koja je bila uključena te se u njoj nalazilo oko 10 tona suncokreta na sušenju.

U požaru na OPG-u Marinković, je većim dijelom u potpunosti izgorio gospodarski objekt, mobilna sušara sa svim suncokretom, traktorska rolo preša, dizelski pogonski motor sušare, traktorski cjepač za drva, mlin, oko 2.500 litara dizel goriva u limenim i PVC bačvama

Nažalost izgorjelo je i sedam bikova, šest junica i četiri svinje. 

Idući dan obavljen je očevid kojim je utvrđeno da je uzrok požara tehničke prirode. Naime, pojasnili su iz policijske uprave, radi se o tome da je tijekom normalnog rada mobilne sušare za žitarice koja se je nalazila u gospodarskom objektu te u kojoj se neposredno prije izbijanja požara odvijalo sušenje sjemenki suncokreta u količini od oko 10 tona, došlo do njihova nakupljanja na jednom mjestu, stvaranju gruda i prekida normalnog protoka zrna. Grude su se pojačano zagrijavale, što je dovelo do prijenosa topline, vrućeg zraka i samozapaljenja sjemenki unutar sušare.  

Izgorio traktor i radni strojevi

Samo dan prije u Studencima, na imotskome području vatra je zahvatila hrastovu šumu, travu i nisko raslinje.

U jednom trenutku bila je ugrožena farma svinja jer je puhalo jugo, no vatrogasci su ju uspjeli zaštititi. Ukupna opožarena površina je 12 hektara.

Vatra je harala i za vikend, točnije u subotu 18. rujna, a gorio je gospodarski objekt u slatinskom prigradskom naselju Novi Senkovac. 

Na sreću, u požaru nitko nije stradao, ali je nastala znatna materijalna šteta na samom objektu, a izgorio je i traktor te radni strojevi. Uzrok požara za sada je još nepoznat, znat će se nakon obavljenog očevida od strane protupožarnog inspektora i policije.


Tagovi

Grom Brač Ovce Požar Gospodarski objekti Stara Ploščica Sušara za žito Traktor Studenci Novi Senkovac


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]