Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada i mjere
  • 08.09.2022. 14:20

Građani će se zbog jeftinijih namirnica pet dana radovati, šesti zaboraviti. A agrarni sektor?

Nisam primijetio je li dogovoreno kolika je obveza trgovaca da imaju te proizvode u ponudi? Mlijeko s 2,8 posto m.m. lako se može pretvoriti u 2,4% ili 0,9, kaže prof. Grgić. Da su zabrinuti i da je vladin paket mjera loše iskomuniciran, navodi i prvi čovjek HPK.

Foto: Depositphotos/ilightpoet
  • 375
  • 121
  • 0

Stav Hrvatske poljoprivredne komore je zabrinjavajući, a prvi put se s nama složila i Hrvatska gospodarska komora, da je trebalo više sektorski obratiti pažnju kod uvođenja mjera, komentira nam predsjednik HPK Mladen Jakopović jesenski paket za zaštitu građana i gospodarstva kojeg je danas na sjednici Vlade predstavio premijer Andrej Plenković. 

Paket je, podsjećamo, sveukupno težak 21 milijardi kuna, a njime su i limitirane cijene devet osnovnih namirnica. 

Kod ograničenja cijena s čijim iznosima se, dodaje Jakopović, posljednjih dana "nabacivalo", trebalo se daleko više konzultacija obaviti sa sva tri dionika u sektoru: primarnim proizvođačima, prerađivačima i trgovcima. 

"Bojimo se, ne znamo kakav će efekt ostaviti na poljoprivredu, hoće li se ići u obeštećenja pojedinog sektora, posebice onih koji su već teško pogođeni kao što je mljekarski, svinjogojstvo pa i šećer jer smo od pet ostali na jednoj šećerani", napominje prvi čovjek HPK navodeći da je cijeli paket slabo iskomuniciran, učinci su nepoznati, a u međuvremenu se zatvaraju mljekare, svinjogojske farme... 

Zadiranje države u regulaciju tržišta 

Zabrinuti su, dodaje, i zato jer je ovdje riječ o mjerama koje je donijelo Ministarstvo gospodarstva, a ne poljoprivrede. 

Da proizvođači neće osjetiti benefite mjera, smatra i prof.dr.sc. Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. One će donijeti određene poene vlasti, ali opasnost tu postoji i za same potrošače. 

"Nisam primijetio je li dogovoreno kolika je obveza trgovaca da imaju te proizvode u ponudi? Mlijeko s 2,8 posto m.m. lako se može pretvoriti u 2,4% ili 0,9", kaže profesor i dodaje da u ukupnom prometu ti proizvodi ne zauzimaju veliki postotak. Trgovci će se s druge strane sigurno namiriti kroz prodaju drugih artikala, a građani biti veseli pet dana, šesti zaboraviti jer će porasti druge stavke unutar kućanstva: struja, plin, voda, a koje su puno skuplje. 

Efekt ovih mjera je prije svega politički i tu premijera razumije, dodaje Grgić, iako mu se osobno to ne sviđa jer je doživio ograničenja kupovine proizvode na kg i litru, na par-nepar vožnje... 

"Bilo koje zadiranje države u regulaciju tržišta platit će krajnji potrošači, a kada su u pitanju inflatorne mjere, razne naknade i davanja, riječ je o de facto onome što su nam već uzeli kroz PDV i druge namete", komentira nam. 

Zahvat kod smanjenja cijena nije veliki, malo će se primiriti puk, ali velikog učinka, drži, neće biti. Naše tržište, upozorava, je iznimno neuređeno i teško je spoznati motive uopće ovog dosadašnjeg poskupljivanja osim stvaranja panike. 

Limitirana cijena devet namirnica, za poljoprivrednike i ribare 440 milijuna kuna

S druge strane, dodaje da je vratinu s kosti plaćao 22 kune, sad je smanjuju na 24. Isto tako plećku limitiraju na 25, a on je platio 24 kn/kg pa možda i to iščitava učinak koje ovakve, prije svega političke mjere, donose. 


Tagovi

Limitiranje cijena Ivo Grgić Mladen Jakopović Vlada Cijene hrane Paket mjera


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]