Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od grada
  • 29.07.2021. 09:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Dražev Dolac

Grad stukao Dražev Dolac: Uništilo im maline, povrće, a šljive kupili lopatom

Nevrijeme praćeno gradom koje je prije desetak dana zahvatilo Dražev Dolac, nanijelo je ogromne štete. Uništeni su hektari zemlje pod malinom, kupusom, krompirom i drugim povrćem. Još uvijek nisu svjesni da je njihov višemjesečni trud propao te se nadaju da će se biljke oporaviti.

Foto: Naila Čaušević
  • 4.834
  • 942
  • 0

Strašno olujno nevrijeme praćeno jakim gradom prije desetak dana pogodilo je gornjevakufsko naselje Dražev Dolac i nanijelo ogromnu štetu poljoprivrednicima u tom mjestu. Trajalo je oko 20 minuta, ali je uništilo brojne malinjake, zasade kornišona, kupusa i ostalog povrća te voće. S obzirom da se tu 90 posto stanovništva bavi poljoprivredom te da je skoro cijelo polje zasađeno kupusom, šteta je nemjerljiva.

Maline su najviše nastradale

Jasmina Garib nam je kroz suze ispričala da je njen malinjak uništen, a imala je samo dvije berbe, sve što je ubrala kasnije je sortirano u drugu i treću klasu. Zasad kornišona od pola dunuma je također pogođen, s tim što se biljke pomalo oporavljaju, ali nekoliko berbi je potpuno neiskoristivo, jer su plodovi previše oštećeni. 

Heljda je neprepoznatljiva

Heljdu je sijala na jednom dunumu, a sada se ne može prepoznati, nakon što  ju je grad izlomio, stabiljke su počele truhnuti, pa se na njivi vidi samo korov. Kupus, grah, hokaido tikve su također stradali, ali se pomalo oporavljaju, s obzirom u kakvom su stanju bili odmah poslije nevremena.

"Sve što smo uzgajali je uništeno. Grah, kupus i kornišoni se možda i oporave, ali od malina nema ništa. Svaka koja je pogođena ima fleku, te je otkupljivači sortiraju u drugu i treću klasu, što je razumljivo jer i mi vidimo da nisu dobrog kvaliteta", kaže Jasmina.

Njena jetrva Muamera također ima maline na pola dunuma i dva dunuma kupusa, koji su pogođeni gradom. Posebno im teško pada što se ovo desilo na samom početku berbe te im je uništena i ova i naredna godina, kada je ta voćna vrsta u pitanju.

Ova je godina za maline gotova

"Kad sam ušla u maline, crvene se po zemlji, samo leže, tri dana nisam došla sebi, samo bi plakala. Znam da je Božija volja, ali mi je žao našeg truda", s tegobom u glasu govori Muamera.

Nadaju se da će bar vratiti uložena sredstva

Ova godina je izuzetno teška za poljoprivrednike. Osim što su pored brojnih problema koje je  uzrokovala suša morali stalno zalijevati usjeve, dodatno su pogođeni i nevremenom te velikim gubicima. Nadaju se da će moći bar povratiti uložena sredstva, jer osim što kupuju sjemena, većina njih i iznajmljuje njive na kojima siju.

"Imao sam tri dunuma krompira, oko četiri kupusa i silažni kukuruz na šest dunuma. Grad je sve pogodio i bilo je strašno gledati da sav naš trud nestaje u par minuta. Nadamo se da će se bar nešto oporaviti i da ćemo izvući bar ono što smo uložili", kaže Saudin Brzika, kojem je ovo jedini izvor prihoda.

Interesantno je da je nevrijeme pogodilo samo jedno selo te njive koje se nalaze na tom području. Malo su sretniji bili oni koji imaju njive kilometar, dva dalje, jer im je bar dio usjeva ostao neoštećen. Behija i Đemal Muratspahić su imali tu sreću da im grad ne pogodi kupus, koji je na nešto daljoj parceli, ali im je uništio zasade maline na dva dunuma te krompir, grah, paradajz i sve ostalo povrće. Šljive koje su bile izuzetno dobro rodile, kupili su lopatom, jer su u potpunosti opale sa grana.

Šteta je nemjerljiva

"Nevrijeme je bilo strašno, uništeno je sve na poljima oko sela. Maline su skoro potpuno oštećene, grane su polomljene, pa brinemo da li ćemo imati išta za iduću godinu. Kad se sjetimo kakve usjeve smo imali, a sada je sve uništeno", kaže Behija.

Nažalost, za pojedine mještane ovog sela sezona malina je završena, preostaje im samo da rade na ublažavanju posljedica na mladim izdancima, kako bi osigurali što bolju iduću sezonu. 

Treba napomenuti da stanje elementarne nepogode ne može biti proglašeno s obzirom da je zahvaćeno samo jedno selo. Naime, za to mora biti zahvaćeno 50 posto općine. U kantonu ove godine nisu planirali sredstva za tu namjenu jer su im prihodi zbog korone oslabljeni. Mještani se za više informacija mogu javiti u Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjebosanskog kantona. 


Fotoprilog


Tagovi

Nevrijeme Grad Gornji Vakuf-Uskoplje Dražev Dolac Šteta na usjevima Jasmina Garib Uništen malinjak


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete