Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje životinje
  • 09.09.2022. 18:00

Grabežljivci u europskim šumama: Vukovi izgrizli konja, medvjedi napadaju i ljude?

Konj Ursule von der Leyen zadobio je teške ozljede od ugriza vukova. Medvjedi uglavnom žive na Balkanu, a ovih dana Europom luta i jedan tigar

Foto: Depositphotos/ Xalanx/Iliuta
  • 402
  • 40
  • 0

Šume u Europskoj uniji su postale dom domaćim, ali i egzotičnim grabežljivcima. 

Neki su nam od davnina poznati, kao što su vukovi, a koji su, čini se, tijekom noći 2. rujna napali konja u blizini njemačkog grada Hannovera. Radi se o poniju Dolly koja je u vlasništvu Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije, a mrtvu životinju je pronašao njen suprug. To je bio veliki šok za obitelj von der Leyen.

Prema otiscima ugriza sumnja se da su nesretnu životinju rastrgli vukovi dok je bila na pašnjaku. Kako bi se otklonila bilo kakva sumnja, radi se DNK analiza.

Vukovi i nestanak staništa

Čopori vukova postaju sve veća prijetnja. Do sada su napadali sitnije životinje, ovce i koze, a ovo je prvi napad na konja u Njemačkoj. Tijekom kolovoza je zabilježena prvo prisutnost te životinje u gradskoj sredini. Često se viđaju u okolici Hannovera.

Pretpostavka je da u Donjoj Saksoniji trenutno obitava 39 čopora, a brojčano stanje populacije je 350 vukova.

Vukovi su čistači prirode (Foto: Depositphotos/VitalikRadko)

U Nizozemskoj je u nekoliko posljednjih mjeseci stradao veći broj ovaca i koza. Smatra se da je do toga došlo jer nema dovoljno divljači koja bi im bila hrana. Poljoprivrednici postavljaju mreže kako bi spriječili napad na stoku, ali ponekad ni to nije dovoljno. Zahtijeva se da se odrede područja na kojima će vukovi moći sigurno boraviti. Slična situacija je i u drugim zemljama.

Švicarska daje zeleno svjetlo za odstrel dva vuka, vođe čopora

Treba napomenuti da nisu vukovi krivi što se stalno smanjuju površine pod šumama i što pate od nedostatka hrane. Oni su čistači prirode i bez njih nema prirodnog ciklusa kojim se ona sama obnavlja. U potrazi za hranom zalaze sve dublje u "civilizaciju". Obično su im na meti životinje na paši. Njihov opstanak je bio doveden u pitanje, ali su se sad vratili i u zemljama gdje su bili istrijebljeni.

Smeđi medvjed, ris, ali i tigar

U europskim šumama pored vukova postoje i drugi grabežljivci. Smeđi medvjed je najveći pripadnik ove grupe. Još uvijek ga ima na području Balkana, što je slikovito prikazala i karta koju je nedavno objavila Europska komisija u sklopu svog "Kutka za učenje" ("Learning corner") i izazvala dosta negativne reakcije.  

Medvjed je zastupljen na manjim i izoliranim područjima Unije. Njegova staništa su još više pod utjecajem ljudi koje izbjegava. Iako je uobičajeno mišljenje da je strašan mesojed koji proždire sve životinje, on je svejed i uglavnom se hrani biljnom hranom.

Ipak, događaju se incidenti gdje medvjedi dolaze u sukob s ljudima, u slučaju da osjećaju kako su ugroženi oni ili njihova mladunčad. Ali, napadaju i stoku. U Bosni i Hercegovini ti susreti su se dogodili i ove godine. U Ilijašu je napadnut junac u štali, a njegovi ostaci su pronađeni u potoku. Nedavno je kod Žepča napadnuto stado i pastir.

Stigao Ljubo, peti ris naseljen u Hrvatsku iz Karpata

Risovi su nekada bili brojni i naseljavali šume europskog kontinenta. Sada se nalaze na popisu strogo zaštićene vrste i čine se napori da se njihova brojnost poveća. I pored podizanja svijesti stanovništva još uvijek je nedovoljno poznat i vrlo ugrožen.

Tigar pobjegao iz zoološkog vrta

A da  ne ostane sve na autohtonim vrstama, pobrinuo se tigar koji je nedavno primjećen kako luta na granici Slovačke i Ukrajine. Slovačka policija je dobila obavijest od ukrajinskih kolega da je pobjegao iz zoološkog vrta.

Obaviještena je granična policija, lovačka udruženja i predstavnici pograničnih sela. Stanovnici su pozvani na oprez te da ne poduzimaju nikakve rizične aktivnosti zbog vlastite sigurnosti.


Tagovi

Ursula von der Leyen Vuk Čopor vukova Medvjed Ris Vuk napao konja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P