Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 25.02.2021. 15:00

Gorjela borova šuma, bale sijena i kombajn, spaljivanje biljnog otpada glavni krivac

Glavni razlog, pojašnjavaju iz vatrogasne zajednice su neadekvatno spaljivanje biljnog otpada i neodgovorni postupci pojedinaca koji se svake godine javljanju kada se intenziviraju poljoprivredni radovi. 

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica
  • 1.849
  • 222
  • 0

Trava, nisko raslinje i borova šuma jučer su gorjeli u nekoliko županija, a glavni razlog ističu iz Hrvatske vatrogasne zajednice je neadekvatno spaljivanje biljnog otpada i neodgovorni postupci pojedinaca.

Požar je tako zabilježen na području Imotskog kod sela Rebići, na području Marine kod naselja Vrsine te Žagrovića, zaselak Stara Straža. Osim po Dalmaciji gorilo je i u naselju Oljasi u općini Velika u Požeško-slavonskoj županiji gdje je vatra osim trave zahvatila i bale sijena i napušteni kombajn.

"Za sada situacija na našem području nije alarmantna, ali očekujemo porast broja intervencija“, rekao je zapovjednik VZŽ Ličko-senjske Hrvoje Ostović, čiji vatrogasci su također jučer intervenirali na području Otočca.

Iz vatrogasne zajednice savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. "Ako se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad“, ističu dodajući kako su sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju paliti vatru na otvorenome prostoru dužne zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe te postupati u skladu s uputama.

Podsjećamo, spaljivanje žetvenih ostataka dopušteno je samo pri sprečavanju širenja bolesti i suzbijanju biljnih štetnika, za što zeleno svjetlo daje Agencija za plaćanja u poljoprivredi. Za neodgovorno spaljivanje polja pak, slijede sankcije vezane uz isplatu poticaja, koje za tekuću godinu mogu biti od 15 pa sve do 100 posto.

"Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192, poručuju.


Tagovi

Požar Spaljivanje biljnog otpada Trogir Požeško-slavonska županija Imotski Hrvatska vatrogasna zajednica


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]