Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađe s polja
  • 07.06.2018. 10:30

Godinama trpe krađe s polja, ne poduzme li se nešto spremni su i za masovni prosvjed u Zagrebu

Zbog učestalih krađa poljoprivrednih dobara, Općina Orehovica organizirala je sastanak s policijom.

Foto: Bigstockphoto/tirlik
  • 2.692
  • 183
  • 0

S krađama na polju rijetko se koji proizvođač nije susreo. Međutim, situacija je u Općini Orehovica toliko kulminirala da je općinsko čelništvo na sastanak pozvalo policiju. 

Naime, kako piše regionalni, Policijska uprava međimurska je tijekom 2017. godine zaprimila ukupno 30 prijava krađa poljoprivrednih proizvoda, gdje je kod 27 prijavljenih kaznenih djela počinjena materijalna šteta manja od 1.000 kuna. No taj je broj daleko veći jer dobar dio poljoprivrednika ih ni ne prijavljuje. 

Razlog je u tome što se za svaku do 1.000 kuna mora podići privatna tužba, što si ne mogu priuštiti. Međutim, smatraju da, kada se takve krađe ne bi tretirale kao kazneno djelo, već kao prekršaj s kaznom od 2.000 kuna, tada se kradljivcima "trud" ne bi isplatio.

Prisjetili smo se što se sve kralo s naših polja, vrtova, iz štala, svinjaca, pušnica. Popis je uistinu predug

"Naše Komunalno redarstvo ne može pokriti područje cijele Općine jer imamo više od 3.000 hektara poljoprivrednih površina. Svi mještani se moraju ujediniti i postati komunalni redari koji će prijavljivati sumnjive radnje na poljima. Nažalost, sve je više kradljivaca iz drugih sredina, čak i iz drugih županija. Hrvatska Vlada, Ministarstvo unutarnjih poslova i međimurska policija moraju djelovati konkretnije, naći rješenja koja će dovesti do stvarnih pomaka nabolje.

Ne bude li uskoro tako, spremni smo napuniti autobuse i organizirati masovne prosvjede u Zagrebu", rekao im je načelnik Orehovice Franjo Bukal.

Inače, otkrivaju, krađe su najčešće u poljskim predjelima na području Grada Čakovca te općina Orehovica, Podturen, Donja Dubrava, Pribislavec i Belica. Visine prijavljenih materijalnih šteta procjenjuju se od 60 do 1.000 kuna. Od ukupnog broja prijavljenih u 2017. godini razriješena su tri slučaja, gdje su počinitelji bile muške osobe rođene 1997., 1987. i 1960. godine s područja Međimurske županije.

Tvrtko Gačić: Lolo, nemoj idući puta krasti, dođi kući pa ću ti dat, popit ćemo i kavu

Podsjećamo, na krađe je u ožujku upozorio i osvojio javnost Tvrtko Gačić iz Strizivojne kod Đakova. S lopovima u svom voćnjaku muči se već pet godina, a ove je odlučio poslati poruku, kako ga je nazvao "Loli". Stoički je Tvrtko prihvatio situaciju, a na konto svega se i našalio te uspio nasmijati ekipu na Facebooku. Iako, ne znamo bi li se smijali ili plakali. 


Izvori

Regionalni tjednik 7 plus


Tagovi

Orehovica Krađe Poljoprivrednici Policija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo