Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijska glista
  • 17.03.2019. 18:00

Glista koja skače - nova pošast zabrinjava američke seljake

Najviše zabrinjavaju zbog toga što ne žive u dubljim slojevima zemlje nego ostaju na površini i zbog svojih kretnji u tolikoj mjeri razrahljuju zemljište da ono postaje sipko poput mljevene kave. Brže se razmnožavaju nego obične gliste, brže rastu i konzumiraju više biljnih tvari.

Foto: Oakland University
  • 1.247
  • 95
  • 0

Svi znamo za dobrobit glista u zemljištu - ondje gdje ih ima, zemljište je kvalitetno, rahlo i bogato organskim tvarima. Gliste razgrađuju organske tvari u vrijedan kompost, aeriraju tlo, daju vrijedne hranjive tvari. No, nisu sve gliste iste. 

Naime, u Wisconsinu (SAD) 2013. godine prvi puta je otkriven veći broj azijske gliste koja skače. Potječe iz Japana i Koreje, a u Sjevernu Ameriku je vjerojatno došla još u 19. stoljeću. 

Kada se uznemire, vrte se poput zmije 

Ove su gliste tamno sivo-smeđe boje i nisu sluzave poput običnih, europskih kišnih glista. Njihovo ime dolazi od neuobičajenog ponašanja - kada su uznemirene, snažno se vrte, poput zmije, a ponekad čak skaču u zrak ili od sebe odbace rep kako bi pobjegle. Većinom egzistiraju u skupinama pa ako je na površini jedna, vrlo je vjerojatno da ih je u blizini još puno više njih.

Za razliku od drugih glista, razmnožavaju se bez parenja. Iako ugibaju svake zime uslijed niskih temperatura, iza sebe ostavljaju puno ličinki koje izgledaju poput crnih sjemenki i teško su uočljive u zemlji i kompostu. U proljeće se iz njih legu nove gliste, navodi Modern Farmer.  

Nakon azijskih glista zemlja je poput mljevene kave

Najviše zabrinjavaju zbog toga što ne žive u dubljim slojevima zemlje nego ostaju na površini i zbog svojih kretnji u tolikoj mjeri razrahljuju zemljište da ono postaje sipko poput mljevene kave. Brže se razmnožavaju nego obične gliste, brže rastu i konzumiraju više biljnih tvari. 

Na ovaj način zemljište čine neprikladnim za biljke i druge insekte. Tlo u kojem obitavaju je, istina, bogato hranjivim tvarima, ali zbog strukture zemljišta, te se hranjive tvari lako ispiru kišom što nije način koje tlo održava zdravim i bogatim hranivima. 

Istraživači su otkrili kako negativno utječu i na obične, europske gliste no još ne znaju na koji način. 

Što je najgore, rješenja nema. Preporuke koje se daju američkim poljoprivrednicima je prevencija, kako ih ne bi širili dalje, a to znači čišćenje svega što je došlo u doticaj sa tlom u kojemu se mogu nalaziti njihove ličinke, kao što su čizme, alat, gume automobila.  

U videu pogledajte koliko aktivne mogu biti ove gliste. 


Tagovi

Azijska glista Glista koja skače Pošast Razmnožavanje Europska glista


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.