Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba glifosata
  • 16.11.2022. 15:00

Glifosatu nije produženo odobrenje za još jednu godinu?

Države članice blokirale su odluku na Žalbenom odboru. No, Europska komisija ipak će donijeti odluku o odobrenju za još godinu dana

Foto: Bigstock/Banprik
  • 850
  • 182
  • 0

Države članice Europske unije su na Žalbenom odboru blokirale prijedlog Europske komisije o produženju odobrenja glifosata (istječe 15. prosinca 2022., op.ur.), za još jednu godinu. No, izvršna vlast ipak će odobriti privremenu obnovu prije sredine idućeg mjeseca, prenosi Euractiv.

Kontroverzni glifosat je najrasprostranjeniji herbicid, a pitanje obnove dozvole prate burne rasprave jer se pogledi razilaze kada je u pitanju njegov utjecaj na zdravlje i okoliš.

Agencija za sigurnost hrane EFSA najavila je da će nova procjena aktivne tvari biti gotova od polovice 2023. Predstavnici država članica će imati priliku još jednom glasati o budućnosti ovog sredstva, na osnovu zaključaka procjene Europske agencije za kemikalije ECHA i EFSA.

Naime, izvršna vlast EU uložila je žalbu kada su u listopadu članice blokirale prijedlog Komisije na Stalnom savjetu Komisije EU za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje SCoPAFF. Propao je i drugi pokušaj, jer 15. studenog nije bilo većine za ponovno odobrenje.

"Komisija sada ima zakonsku obavezu da donese odluku prije isteka roka polovicom prosinca", rekao je glasnogovornik EK. Potvrdio je da će izvršna vlast EU sada pristupiti usvajanju uredbe koja će produžiti period dozvole za godinu dana, odnosno do 15. prosinca 2023. godine.

Kontroverzna tvar

Organizacija PAN Europe pozvala je Komisiju da ne daje bjanko ček za glifosat na još godinu dana. Predlažu hitnu zabranu, kako tvrde, štetnog pesticida, jer postoji dovoljno znanstvenih dokaza o neprihvatljivom riziku njegove upotrebe po ljudsko zdravlje i okoliš.

"Glasanje je snažan signal Europskoj komisiji da moramo jednom zauvijek ukinuti glifosat", rekao je Gergely Simon iz PAN Europe. Dodao je da bi EK trebala saslušati građane koji su zahtijevali kako njegovo, tako i ukidanje štetnih pesticida te predložiti zabranu herbicida.

S druge strane, predstavnici industrije se bore za ponovno odobrenje tvari. U Glyphosate Renewal Group GRG uvjereni su da će ono biti produženo kako bi se agencijama EU ostavilo dovoljno vremena da provedu tekuće znanstvene evaluacije.

Kod ovog je herbicida sporno to može li se klasificirati kao kancerogen. Međunarodna agencija Svjetske zdravstvene organizacije za istraživanje raka IARC ocijenila ga je vjerojatno kancerogenim, dok je Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO zaključila da je mala vjerojatnoća kada je u pitanju kancerogeni rizik za ljude kada ga konzumiraju kroz hranu.


Tagovi

Glifosat Herbicid Odobrenje glifosata PAN Europe Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]