Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 02.06.2021. 07:30

Glifosat doprinosi konzervativnoj poljoprivredi i biološkoj raznolikosti?

Konzervativna poljoprivreda se temelji na tri principa: minimalnoj obradi tla uz trajni pokrivač tijekom cijele sezone te rotaciji i diverzifikaciji usjeva. Glifosat pomaže u smanjenju korištenja mehanizacije?

Foto: Martina Popić 
  • 442
  • 221
  • 0

Zabrinutost zbog utjecaja glifosata na zdravlje i okoliš i dalje traje, a očekivanja su da će se rasprava o produženju dozvole i nakon 2022. i dalje žestoko voditi. Studije o njegovim učincima na zdravlje dale su oprečne rezultate.

UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćile su da je malo vjerojatno da ta aktivna tvar predstavlja kancerogen rizik za ljude. Isto mišljenje dijele i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europska agencija za kemikalije (ECHA). Međutim, Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) je 2015. godine zaključila da je otopina tog herbicida vjerojatno kancerogena za ljude.

Strana koja se bori za produženje njegovog korištenja smatra kako on doprinosi konzervativnoj poljoprivredi koja se temelji na tri principa: minimalnoj obradi tla uz trajni pokrivač tijekom cijele sezone te rotaciji i diverzifikaciji usjeva, piše euractiv.

Prema glavnom tajniku Europske organizacije za očuvanje poljoprivrede (ECAF), Emiliu Gonzalezu glifosat smanjuje korištenje mehanizacije. "Ako se on zabrani, neki bi farmeri primjenjivali alternative, a mnogi od njih vratili bi se obradi tla", pojasnio je rekavši da je to loš izbor jer se ono tada mora orati i prevrtati. Iako taj postupak omogućuje lakšu sjetvu, on tvrdi da smanjuje kvalitetu zemlje, uzrokujući zbijanje i eroziju.

Koja su alternativna rješenja umjesto primjene glifosata?

"Što se tlo više obrađuje, to će biti manje biološke raznolikosti", upozorio je rekavši da intenzivna obrada ima gore učinke od ove aktivne tvari. "Ne postoji aktivnost koja nema rizik za okoliš. Ništa nije 100 posto održivo i nema rizik 0 posto", zaključio je.

Glifosat za predsjetvenu upotrebu

Max Schulaman je finski poljoprivrednik koji svoje gospodarstvo od 1992. godine vodi po no-till principu, odnosno bez obrade tla. Kaže da se za to odlučio jer je tražio alternativu poljoprivrednoj mehanizaciji.

Upitan slaže li se s konačnom solucijom da se glifosat ograniči na predsjetvenu upotrebu, rekao je da bi to bilo izvodivo u sjevernoj Europi gdje se prilikom jesenske sjetve farmeri nose s velikim problemima zbog korova.

"Pažnja medija, kada je u pitanju glifosat i kritike onih koji se protive njegovom ponovnom odobrenju neće prestati", smatra Karin von Detten iz agrokemijske tvrtke Nufarm, koja je članica skupine koja zagovara njegovu ponovnu dozvolu.

"Osobno mi ne smeta ako rješenje možemo postići znanstveno utemeljenim postupkom, a vlade provodu procjenu rizika", rekla je dodajući da sustavu EU treba vjerovati jer postavlja vrlo visoke standarde za potrošače i okoliš.


Tagovi

Glifosat Obrada tla Zabrana Alternative Konzervativna poljoprivreda No till


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.