Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 01.06.2023. 13:30

Gdje smo s objavama javnih natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta?

U cilju ubrzanja postupaka raspolaganja zemljištem aktivno se surađuje s jedinicama lokalnih samouprava, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 3.343
  • 223
  • 0

Do sada su 272 jedinice lokalnih samouprava objavile i dobile suglasnost za objavu javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, ukupne površine veće od 66 tisuća ha, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Prema njihovim podacima u pripremi su 53 nova. 

Navode i da Zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje obvezu Ministarstva da preuzme raspolaganje državnim zemljištem od jedinica lokalnih samouprava, ako iste ne raspišu natječaje sukladno rokovima propisanima Zakonom, osim u slučaju više sile ili drugog opravdanog razloga.

"Nakon preuzimanja od pojedinih raspisali smo 2 natječaja za zakup, a do sada su donesene odluke o preuzimanju raspolaganja za 18 JLS-ova", otkrivaju dodajući da je u odnosu na zadnje izvješće objavljeno 8 natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, 14 novih Odluka o raspisivanju javnog natječaja je dostavljeno na odobrenje te je preuzeto raspolaganje na području tri JLS.

Ističu i da se u cilju ubrzanja postupaka raspolaganja zemljištem aktivno surađuje s jedinicama lokalnih samouprava – održane su radionice, uspostavljen je način elektroničkog odgovaranja na upite JLS u svezi s provedbom natječaja, pomaže se u komunikaciji s drugim institucijama, aktivnosti uspostavljanja informacijskog sustava za provedbu natječaja koji će značajno ubrzati postupanja su u posljednjoj fazi te u konačnici dovesti do bržeg sklapanja ugovora i uvođenja u posjed novih zakupnika.

Naglašavaju da se izmjenama i dopunama Zakona po prvi put propisuje žurno raspisivanje javnih natječaja za davanje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države u zakup, kao i sustav bodovanja sukladno strateškim prioritetima, pri čemu najveći broj bodova ostvaruju oni koji ostvaruju višu dodanu vrijednost (proizvodnja, prerada…) poput sektora mliječnog govedarstva, dosadašnji posjednici, domicilni te mladi nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Što nakon isteka moratorija na poljoprivredno zemljište?

Propisuje se i pravo prvokupa od strane RH po isteku moratorija, obveza i rok dostave odnosno izrade i kontrole Gospodarskog programa, dodatne kontrole raspolaganja te prekršajne odredbe za neovlašteno korištenje i nedostavljanje izvješća o istom. Uvest će se i elektronička provedba javnog natječaja za zakup.

"Slijedom navedenog, na mjesečnoj ćemo razini na službenoj stranici izvještavati o napretku u raspolaganju zemljištem u vlasništvu države te činiti dostupnijima odgovore na otvorena pitanja i dodatna pojašnjenja cjelokupnoj javnosti", kažu. 

Pojašnjenje kriterija bodovanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta pogledajte ovdje, a kriterija dosadašnji posjednik ovdje


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Državno zemljište Zakup Javni natječaj Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).