Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 04.02.2020. 15:00
  • Gadheim, Njemačka

Gadheim, selo sa svega 78 stanovnika postalo novi centar Europske unije

Iako su im se rugali da su seoska zabit, oni su od 1. veljače zahvaljujući Brexitu postali slavni. Gadheim je novo geografsko središte Europske unije.

Foto: Printscreen/Youtube/ed-media Messe Kameramann EB-Team Nürnberg München
  • 589
  • 48
  • 0

Malo njemačko selo Gadheim na sjeveru Bavarske, postalo je novo geografsko središte Europske unije. Iako su im se rugali da su seoska zabit, od 1. veljače 2020. godine postali su slavni. Ovo malo selo broji svega 78 stanovnika, a nalazi se 80 km od Westerngurnga koji je titulu geografskog centra Europske unije nosio od 2013. godine kada je EU bila proširena za još jednu zemlju – Hrvatsku.

Brexit je u tom malom selu razlog slavlja, a njegove točne koordinate su 95 stupnjeva, 54 minute i 7 sekundi istočne geografske dužine (95°54'07'') i 49 stupnjeva, 50 minuta i 35 sekundi sjeverne geografske širine (49°50'35'').

Razvoj turističkog odredišta

Odlazak Velike Britanije iz Europske unije za ovo selo znači puno. Mještani prije svega vide velike mogućnosti za razvoj. Tvrde kako su idealni za otvaranje budućeg poduzetničkog inkubatora EU-a te spremni primiti i brojne međunarodne financijske institucije. 

Gadheim je toliko malen da nema načelnika niti predsjednika mjesnog odbora, a pripadaju obližnjem gradu Veitshoechheimu, čiji gradonačelnik Juergen Goetz potiče njihov razvoj. Nada se da će ovo mjesto postati pravo turističko središte. "Ova će vijest potaknuti veća ulaganja u turizam na ovom području, koje ima jedan on najboljih vrtova iz razdoblja baroka i rokokoa u Njemačkoj te srednjovojekovno mjesto hodočašća".

Polje na kojem je već uređeno središte novog centra EU-a i mjesto gdje se već vijori plava zastava sa žutim zvjezdicama je u vlasništvu obitelji Michaela Keβlera kojima nije bilo teško odrediti točan komad zemlje u koji treba zabosti zastavu. Planiraju ondje postaviti i štand s kobasicama te tako privući turiste. 

Gradonačelnik Goetz kaže kako namjeravaju izgraditi pješačku stazu kojom bi povezali Gadheim s Westerngrundom, ali imaju i druge planove. Svjestan je da to neće trajati zauvijek, ali za theguardian kaže: "Uživat ćemo dok traje!", ističući kako se sve može promijeniti ako se EU pridruže nove države članice. 

Središte EU bi se opet moglo promijeniti

Smatraju da bi im planove mogle pokvariti Škotska ili Srbija. Mještani ovog sela su već na YouTube postavili video kojim pozivaju Škote da se ne "razbacuju" najavama o novom referendumu za izjašnjavanje o neovisnosti jer bi se u tom slučaju centar EU opet pomaknuo. Zanimljivo je da ih Makedonija i Bosna i Hercegovina uopće ne zabrinjavaju.  

Do sada se zastava EU vijorila u Westerngundu koji je zahvaljujući Englezima ostao bez nje, a gradonačelnica tog mjesta Brigitte Heim je rekla: "Voljela bih da je proširenje Unije bio razlog, a ovo je prvi put da se geografsko središte EU pomiče zbog njezinog smanjenja". Od osnutaka EU, središte se nekoliko puta mijenjalo zbog novih zemalja, pogotovo 2004. godine kada je u EU ušlo novih 10 zemalja članica. Međutim, ne miče se iz Njemačke. 

Više o ovom malenom selu i njihovim planovima pogledajte u videoprilogu:

Video: YouTube/euronews


Tagovi

Brexit Gadheim Centar EU Njemačka Seoski turizam


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)