Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastična ambalaža
  • 06.01.2022. 18:00

Francuska zabranila prodaju povrća i voća umotanog u plastiku

Emmanuel Macron kaže da je ova zabrana prava revolucija. Hoće li i ostale zemlje smanjiti upotrebu jednokratne plastike?

Foto: Depositphotos/wolf1966.gmail.com
  • 240
  • 131
  • 0

I dok je u Hrvatskoj dolaskom Nove godine zabranjeno stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica, u Francuskoj je od 1. siječnja zabranjena prodaja krastavaca, mrkve, tikvica, jabuka, naranči i još 30 drugih vrsta voća i povrća pakiranih u plastičnu foliju.

Ekološke grupe i potrošači pozivaju i druge zemlje da slijede ovaj Zakon o zabrani korištenja plastične ambalaže.

Kako piše Guardian, francuska vlada je uvjerena da će odluka rezultirati smanjenjem više od milijardu komada ove vrste ambalaže za jednokratnu upotrebu, jer se u ovoj zemlji u 2021. godini 37 posto svježeg voća i povrća prodavalo umotano.

Prema anketi "Friend of the Earth", veliki broj potrošača u Francuskoj i Velikoj Britaniji bio je revoltiran količinom plastike koju su dobivali prilikom kupovine ovih proizvoda, a 59 posto njih misli da supermarketi i brendovi ne čine dovoljno kako bi ponudili ambalažu koja se može ponovo napuniti, više puta koristiti ili nuditi proizvode bez pakiranja.  

"Francuska preuzima vodeću ulogu u svijetu svojim zakonom o postupnom ukidanju plastike za jednokratnu upotrebu do 2040. godine", rekao je Emmanuel Macron i naveo da je ova zabrana "prava revolucija".

Francuska predsjedava Vijećem EU: Za kakav agrar se zalaže Macron?

No, pakiranja preko 1,5kg te ona za rezano i prerađeno voće bit će izuzeta iz ove odluke.

Za neke vrste hrane, poput cherry rajčica, malina i borovnica, proizvođačima će biti dano više vremena da pronađu alternative za plastiku, ali i ta će se vrsta pakiranja postepeno ukidati za svo voće i povrće do 2026.

"Francuski zakon je dobar i prikladan potez, ali je iznenađujuća lista izuzetog voća i povrća koje će pričekati još jednu godinu na prilagođavanje. To je šteta, a ljudi su svjesni da treba hitno djelovati po ovom pitanju", rekla je Moïra Tourneur, menadžerica u nevladinoj organizaciji "Zero Waste France", misleći na izuzeće koje uključuje mladi luk, prokulice, mahune, brokulu, gljive, marelice, breskve.


Tagovi

Francuska Plastika Ambalaža Plastična ambalaža Prodaja voća Prodaja povrća Plastične folije


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]