Emmanuel Macron kaže da je ova zabrana prava revolucija. Hoće li i ostale zemlje smanjiti upotrebu jednokratne plastike?
I dok je u Hrvatskoj dolaskom Nove godine zabranjeno stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica, u Francuskoj je od 1. siječnja zabranjena prodaja krastavaca, mrkve, tikvica, jabuka, naranči i još 30 drugih vrsta voća i povrća pakiranih u plastičnu foliju.
Ekološke grupe i potrošači pozivaju i druge zemlje da slijede ovaj Zakon o zabrani korištenja plastične ambalaže.
Kako piše Guardian, francuska vlada je uvjerena da će odluka rezultirati smanjenjem više od milijardu komada ove vrste ambalaže za jednokratnu upotrebu, jer se u ovoj zemlji u 2021. godini 37 posto svježeg voća i povrća prodavalo umotano.
Prema anketi "Friend of the Earth", veliki broj potrošača u Francuskoj i Velikoj Britaniji bio je revoltiran količinom plastike koju su dobivali prilikom kupovine ovih proizvoda, a 59 posto njih misli da supermarketi i brendovi ne čine dovoljno kako bi ponudili ambalažu koja se može ponovo napuniti, više puta koristiti ili nuditi proizvode bez pakiranja.
"Francuska preuzima vodeću ulogu u svijetu svojim zakonom o postupnom ukidanju plastike za jednokratnu upotrebu do 2040. godine", rekao je Emmanuel Macron i naveo da je ova zabrana "prava revolucija".
Francuska predsjedava Vijećem EU: Za kakav agrar se zalaže Macron?
No, pakiranja preko 1,5kg te ona za rezano i prerađeno voće bit će izuzeta iz ove odluke.
Za neke vrste hrane, poput cherry rajčica, malina i borovnica, proizvođačima će biti dano više vremena da pronađu alternative za plastiku, ali i ta će se vrsta pakiranja postepeno ukidati za svo voće i povrće do 2026.
"Francuski zakon je dobar i prikladan potez, ali je iznenađujuća lista izuzetog voća i povrća koje će pričekati još jednu godinu na prilagođavanje. To je šteta, a ljudi su svjesni da treba hitno djelovati po ovom pitanju", rekla je Moïra Tourneur, menadžerica u nevladinoj organizaciji "Zero Waste France", misleći na izuzeće koje uključuje mladi luk, prokulice, mahune, brokulu, gljive, marelice, breskve.
Tagovi
Autorica