Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival bioraznolikosti
  • 15.03.2019. 07:30

Festival bioraznolikosti: Treba spasiti preostalih 10% autohtonih sorti voća i povrća

Na Festivalu bioraznolikosti najviše interesa je izazvala inicijativa Volim rajčice, a pokretač cijele priče je organizirao i besplatnu podjelu sjemena više od 50 sorti rajčice.

Foto: Pixabay/JennyJohansson
  • 850
  • 284
  • 0

Čak 90% tradicijskih sorti voća i povrća je izumrlo, a u Osijeku je organiziran Festival bioraznolikosti, s porukom kako treba spasiti preostalih 10% autohtonih kultura. Cilj Festivala bioraznolikosti je utemeljiti zajednicu koja čuva tradicijske sorte voća i povrća našeg podneblja, očuvati i prenijeti znanje o uzgoju zdrave hrane te stvoriti temelje prehrambene neovisnosti. Na Festivalu bioraznolikosti najviše interesa je izazvala inicijativa Volim rajčice, a pokretač cijele priče je organizirao i besplatnu podjelu sjemena više od 50 sorti rajčice.

Sofija Majić posljednjih nekoliko godina sama uzgaja povrće. S jedne strane ostvaruje uštedu u kućnom budžetu, no još važnije, sigurna je u ispravnost hrane koju jede: "Mi korisnici urbanih vrtova grada Osijeka sastali smo se da skupimo sjeme rajčice koje je pokupljeno sa sela. Imamo i volovsko srce i klasičnu domaću rajčicu. Imamo i gotov proizvod od naših rajčica. Grad nam je osigurao i pumpe za navodnjavanje."

Važnost dobrosusjedskih odnosa u vrtu

Senka Štorat se već godinama bavi vrtlarstvom pa je naučila i neke zakone prirode koji mogu svima pomoći: "Jako je važno očuvati stare sorte sjemena. Sjeme koje možemo naći u vrećicama u trgovinama s godinama ima sve manju klijavost, a plod koji dobijemo nije kao domaći. Kada imamo svoje sorte, onda s godinama obnavljamo našu banku sjemena i sigurni smo da će biljke biti prilagođene našim uvjetima."

Senka se protiv nametnika bori prirodnim metodama, rotacijom usjeva, a ističe i važnost dobrosusjedskih odnosa: "Ako stavimo mrkvu i luk zajedno, nema ni mrkvine ni lukove buhe. Ako pored kupusa posadimo rajčicu, nećemo imati kupusnog moljca. Sami radimo i biosredstva od raznog ljekovitog bilja za prirodnu zaštitu."

U Hrvatskoj trenutno ima sačuvano 300-tinjak sorti autohtonog voća i povrća, no tek je to 10% prirodnog bogatstva koje smo imali, a koje već sedam godina nastoji sačuvati Udruga Ospera. Kako to namjeravaju postići, pogledajte u videoprilogu.


Tagovi

Festival bioraznolikosti Osijek Voće Povrće Autohtone sorte Volim rajčice


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com