Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodik
  • 04.03.2023. 18:00

Fendt traktor na vodik: Dva prototipa poslana na farme

Fendt želi u realnim uvjetima ispitati upotrebljivost i potencijal performansi vodika za poljoprivredne strojeve

Foto: Fendt
  • 1.147
  • 115
  • 0

Fendt je predstavio prvi prototip traktora na vodik, na nedavno održanom samitu o vodiku čiji domaćin je bilo bavarsko ministarstvo za ekonomska pitanja, regionalni razvoj i energetiku.

Tim je povodom istaknuto da su poljoprivreda i šumarstvo od centralnog značaja za energetsku tranziciju. To se najviše odnosi na proizvodnju i upotrebu energije na farmama i poljomehanizaciju gdje upotreba ovog energenta ima tehnološki potencijal i praktičnu upotrebu. 

Projekt za budućnost

Fendt i drugi partneri sudjeluju u projektu H2Agrar koji se provodi u Donjoj Saksoniji, a njime se želi istražiti infrastruktura za vodik, za potrebe u poljoprivredi. Projekt je već osvojio nagradu DLG Agrifuture Concept Award 2022. godine.

Po prvi put će se na farmama redovno koristiti traktori na ovakav pogon.

Ministar Hubert Aiwanger podržava inovacije

Fendt je proizvodnju najavio još prošle godine, a sada će isporučiti svoja dva prototipa prve generacije farmama u Donjoj Saksoniji u travnju ove godine.

Fendt najavio proizvodnju električnog traktora e100 Vario

Cilj projekta je istraživanje i uspostavljanje infrastrukture.

"Vidim vodik kao vrlo važno rješenje za probleme u poljoprivredi i šumarstvu koji mogu osigurati dosta energije za njegovu proizvodnju", rekao je Hubert Aiwanger, bavarski ministar za ekonomska pitanja, regionalni razvoj i energetiku. Navodi da solarne i vjetroelektrane proizvode električnu energiju na poljoprivrednom i šumskom zemljištu, a što se može koristiti za proizvodnju ovog pogonskog goriva.

Kruna projekta je da ga farmeri upotrijebe za svoje traktore i druge poljoprivredne strojeve. Dodao je da se nada da će Fendt nastaviti razvijati prototip, jer su takve inovacije potrebne.


Fotoprilog


Tagovi

Fendt H2Agrar Vodik Traktor na vodik Prototip Održiva poljoprivreda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]