Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dron u poljoprivredi
  • 12.07.2020. 18:00

Farmeri traže dozvolu za prskanje usjeva dronovima - žele biti konkurentni

Zbog nedavno objavljene strategije i cilja da se u EU prepolovi upotreba pesticida, dionici u poljoprivredi smatraju da bi dobar alat za to bili dronovi. Međutim, Direktiva o održivoj upotrebi fitosanitarnih sredstava to još uvijek ne dozvoljava pa se traži njena izmjena.

Foto: JumpStory
  • 987
  • 35
  • 0

Poljoprivredni sektor poziva Europsku komisiju da ažurira Direktivu o održivoj uporabi pesticida (SUD) i omogući korištenje dronova za zračnu primjenu. Oni naglašavaju da to može pomoći poljoprivrednicima da smanje upotrebu kemijskih sredstava, što je u skladu s ambicijama vodeće politike EU o hrani iz strategije Od farme do vilice.

Naime, objavljena strategija predviđa smanjenje upotrebe pesticida i rizika od kemijskih sredstava za 50% do 2030. godine u čitavoj EU. Iako su mnoge zainteresirane strane pozdravile ovu ambiciju, postavlja se pitanje: Kako to postignuti u praksi?

Pita li itko poljoprivrednika što misli o smanjenju upotrebe pesticida?

Obećavajuće rješenje uključuje upotrebu dronova za ciljanu primjenu. Naime, oni se već godinama testiraju za tu namjenu diljem svijeta i Europe.

"Preliminarni rezultati sugeriraju da bi bespilotne letjelice poljoprivrednicima mogle pružiti precizan alat za daljnje smanjivanje inputa i povećanja sigurnosti, kako za okoliš tako i za osobe koje primjenjuju pesticide u skladu s prioritetima Zelenog sporazuma", navode iz Udruženja poljoprivrednika COPA-COGECA.

Udruga je u pismu upućenom Europskoj komisiji početkom ove godine istaknula da su bespilotne letjelice vrlo vrijedan alat za preciznu poljoprivredu, ističući da je to posebno slučaj u vinogradima i voćnjacima na strmim padinama, gdje je upotreba konvencionalnih tehnologija teška ili nemoguća.

Dronovi za preciznije prskanje i manje količine?

"Bespilotna letjelica može letjeti izuzetno nisko preko bilo kojeg poljoprivrednog polja (manje i od jednog metra), može letjeti polako i njome se upravlja preciznije od helikoptera ili aviona, a njeni rotori stvaraju samo djelić turbulencije koju čini helikopter", rekao je za euractiv Christoph Raab, izvršni direktor tvrtke Drone Alliance Europe

Dron laje i čuva ovce - može li zamijeniti psa i običnog pastira?

"Ovo bi vjerojatno omogućilo smanjenje količine primijenjenih fitosanitarnih proizvoda", dodao je.

Pet puta brža primjena pesticida

Slično tome, izvješće Europske komisije za 2018. godinu naglašava da sposobnost dronova za lako podešavanje nadmorske visine i staze leta prema okolnoj topografiji i geografiji ih čini pogodnim za tretiranje usjeva.

U izvješću također stoji kako stručnjaci tvrde da primjena kemijskih sredstava na ovaj način može biti i do pet puta brža nego običnim strojevima. Međutim, ova se tehnologija trenutno ne istražuju dovoljno zbog restriktivne regulacije.

Ipak postoje iznimke u direktivi?

SUD utvrđuje pravni okvir za testiranje primjene ove tehnologije. Iako se u njihovim odredbama, napisanim 2009. godine, posebno ne spominje uporaba letjelica u ovu svrhu, članak 9. zabranjuje primjenu pesticida zračnim raspršivanjem osim ako se ne dobije odobrenje. U praksi to znači da nikakvi oblici zračnog raspršivanja, pomoću posade ili na neki drugi način nisu dozvoljeni.

Međutim, u direktivi stoji da je odstupanje od zabrane moguće i to tamo gdje predstavlja jasne prednosti u smislu smanjenog utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš u usporedbi s drugim metodama prskanja.

Dron: Učinkovit pomagač i u voćarstvu - vidi i ono što ljudsko oko ne može

To su iskoristile neke europske zemlje, poput Švicarske, gdje su vlasti dale Švicarskom poljoprivrednom institutu trogodišnju dozvolu za istraživanje zračnog prskanja vinograda pomoću dronova.

EU manje konkurentna od ostalih zemalja

Do sada je vrlo malo odobrenja za testiranje dodijeljeno na nacionalnoj razini i to pod vrlo strogim uvjetima. "To usporava primjenu ove vrste tehnologije u Europi, dok su ostale zemlje poput Kine, Kanade i SAD-a u tome stekle veliku prednost", upozorio je Pekka Pesonen, tajnik iz COPA-COGECA. Također je izrazio zabrinutost da bi takva odluka dugoročno mogla smanjiti konkurentnost poljoprivrednika iz EU-a na međunarodnoj razini.

Kako bi se iskoristio puni potencijal bespilotnih sustava za prskanje, COPA-COGECA poziva Europsku komisiju da započne razmišljati kako prilagoditi trenutno zakonodavstvo kako bi se stvorili okviri za napredak tehnologije dronova putem kontinuirane razmjene s državama članicama i jasnije upute o primjeni direktiva.

Tamo gdje ne može traktor, može dron

Iako je istina da će se u sklopu strategije Od farme do vilice revidirati SUD kako bi se promicala veća upotreba sigurnih alternativnih načina zaštite usjeva od štetnika i bolesti, ona ne precizira što će to točno uključivati.

Međutim, izvori iz EU-a kažu da se bespilotnih letjelica za ovu primjenu razmatra u kontekstu SUD-a ako se pokažu koristi i smanjeni rizici te da još uvijek države članice nisu dostavile nikakve dokaze o koristima ili općoj primjeni pesticida.


Tagovi

Smanjenje pesticida Dron COPA-COGECA Europska komisija SUD Održiva uporaba pesticida


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]